Plahotniuc-Ulinici, prim-vicepreşedintele Parlamentului, pretinde că are două identităţi "de dragul copiilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta a fost explicaţia prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vladimir Plahotniuc/Ulinici, după dezvăluirile din „Adevărul" privind schimbarea numelui în actele din România. De partea cealaltă, liderii politici de la Chişinău se feresc să comenteze, neştiind nici măcar ce instituţie trebuie să se ocupe de astfel de cazuri.

După dezvăluirile în exclusivitate din „Adevărul", despre faptul că prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, are un alt nume ca cetăţean român, Vlad Ulinici, acesta a venit ieri şi cu o explicaţie. A motivat că a făcut modificarea de nume la sugestia dascălilor unuia dintre fii săi, care studiază în România.

„Profesorii mi-au recomandat să schimb numele băiatului în paşaport ca să-i facilitez o mai bună integrare în mediul şcolar. La sfârşitul anilor ‘80 am aplicat pentru obţinerea cetăţeniei române. Primind paşaportul român cu numele Plahotniuc, am sesizat încă de pe atunci că există în sociatate anumite prejudecăţi care ţin de provenienţa slavonă a numelui meu", a explicat Plahotniuc pentru Pro Tv, refuzând să facă declaraţii şi pentru „Adevărul".

MAI MARII ŢĂRII
EVITĂ SUBIECTUL

„Sunt instituţii care au calificarea necesară să se autosesizeze. Dacă a fost încălcată legea, indiferent de persoană, ar trebui să suporte consecinţele", a spus premierul Vlad Filat. Colegul de partid al lui Plahotniuc, preşedintele de onoare al PD, a spus că ar trebuie să se clarifice mai întâi dacă există vreo ilegalitate. „Dacă nu există nicio ilegalitate, dumnealui trebuie să explice public de ce şi-a schimbat numele", a precizat Dumitru Diacov.

„Adevărul" a încercat să afle dacă conducerea Procuraturii sau a Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova se va autosesiza în acest caz. „Îmi cer iertare, nu comentez. Nu sunt eu abilitat să spun ceva", a declarat scurt Gheorghe Mihai, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate.

image

Foto: Vlad Filat, prim-ministrul Republicii Moldova

Procurolul general, Valeriu Zubco a refuzat să vorbească cu „Adevărul". „Nu înţelegeţi că suntem la un alt eveniment?", a spus Zubco (aniversarea a 19 ani ai Serviciului Protecţie şi Pază de Stat - n.r.).

"Dacă a fost încălcată norma legală, ar trebui să suporte consecinţele".
Vlad Filat, Premier

"Dacă suntem într-un stat de drept, există cei abilitaţi cu aceste funcţii să dea verdictul".
Marian Lupu, Preşedinte interimar

"Nu vreau să comentez. Voi avea o reacţie, dar nu pentru ziarul „Adevărul".
Vlad Plahotniuc, Politician

Marian Lupu îşi lasă toate uşile deschise

Foto: Marian Lupu, preşedintele interimar al Republicii Moldova

CAZ PASAT DE LA O INSTITUŢIE LA ALTA, ÎN ROMÂNIA
Marius Iosif, consilierul ministrului român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că această problemă intră în competenţa Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, şi nu a Ministerului Justiţiei. De cealaltă parte, Gabriela Neagu, de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, spune că rezolvarea situaţiei se găseşte în curtea Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei şi Administrarea Bazelor de Date, din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor. „Oricine poate face cerere să i se schimbe numele, care, odată publicat în Monitorul Oficial, obligă solicitantul să-şi schimbe toate actele, de la certificatul de naştere, până la actul de casă", a declarat Neagu.

Ministru cu dublă identitate, demisionat în Bulgaria

Adjunctul ministrului bulgar de Externe, Feim Ceauşev, a fost nevoit să-şi dea demisia, în primăvara anului 2008, acuzat că a făcut uz de dublă identitate. Scandalul s-a iscat după ce presa bulgară a dezvăluit că Ceauşev a folosit două nume, unul în afaceri, Petar Iuriev Ceauşev, şi altul în viaţa politică, Feim Iuseinov Ceauşev.

Sub primul nume, demnitarul a deţinut funcţii de conducere în mai multe companii din Bulgaria. Ambele apelative îi aparţin însă. La finalul anilor '80, când regimul comunist i-a obligat pe toţi cei care aveau nume cu rezonanţă islamică (minoritari turci sau musulmani bulgari) să adopte unele bulgăreşti, Feim Iuseinov a devenit Petar Iuriev.

AVOCAT ROMÂN
CU DOUĂ IDENTITĂŢI

Un caz de dublă cetăţenie, cu dublă identitate, similar cu cel al politicianului moldovean Vladimir Plahotniuc, a fost semnalat şi în România, în vara anului 2008. Protagonistul scandalului a fost un avocat celebru, cel mai cunoscut lichidator de bănci din România. S-a descoperit că Arin Octav Stănescu, născut în Bucureşti la data de 23.08.1950, este una şi aceeaşi persoană cu Arie Shalev, născut în Israel pe 15.08.1953. Stănescu-Shalev a înfiinţat societăţi comerciale pe ambele nume, folosindu-se de acte de identitate din ambele ţări.
Prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc, ar putea scăpa nepedepsit pentru faptul că are nume diferite în actele de identitate moldoveneşti şi cele româneşti. Cel puţin aşa susţine avocatul lui, Vitalie Nagacevschi. Acesta afirmă că legislaţia Republicii Moldova nu prevede nicio pedeapsă în acest sens.

„Nu există nicio interdicţie şi atâta timp cât nu există interdicţie, putem spune că acest lucru este permis", a declarat Nagacevschi.

Plahotniuc ar putea scăpa
nepedepsit din cauza legislaţiei moldoveneşti

„S-a certat cu familia Voronin"
Ex-deputatul comunist Vladimir Ţurcan, care a părăsit fracţiunea PCRM în vara lui 2009, nu exclude că schimbarea de identitate pe care a făcut-o Vladimir Plahotniuc în România ar putea avea legătură cu faptul că, după alegerile din aprilie acelaşi an, acesta îşi stricase relaţiile cu familia Voronin. „Atunci se vorbea că se pregăteşte să părăsească Moldova", a spus Vladimir Ţurcan, preşedintele „Moldova Unită".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite