REVISTA PRESEI: Aproape 48 de mii de moldoveni îşi sărbătoresc ziua onomastică în cinstea sfinţilor Petru şi Pavel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cele mai populare nume purtate de moldoveni sunt Petru şi Pavel, potrivit întreprinderii de stat "Registru", scrie publika.md.

Peste 27 de mii de bărbaţi din Moldova se numesc Petru. Alte nume din această categorie care se bucură de popularitate în rândul moldovenilor sunt Petrişor, Petrică şi Petrea. Aceştia sunt în număr de 87. Printre femei, numele cel mai întâlnit este Petronela. În Moldova locuiesc 81 de femei care poartă acest nume. Şi numele Pavel este des întâlnit printre moldoveni. Peste 21 de mii poartă acest nume, iar un singur bărbat are numele de Pavlic, potrivit publika.md.

Conform învăţăturii ortodoxe, comunitatea evanghelică era condusă de un Sobor de Apostoli, Petru şi Pavel fiind consideraţi "căpetenii ale apostolilor" sau "înaintemergătorii". Iar în biserica Catolică, Petru este considerat drept unicul "conducător al apostolilor". Cei doi sfinţi sunt sărbătoriţi în aceeaşi zi şi acest lucru reprezintă un simbol evident al unităţii. Petru este unul dintre primii discipoli ai lui Hristos.

Admiterea 2011: ştiinţele educaţiei oferă cele mai multe locuri cu finanţare bugetară

Info-prim NEO ne informează că cele mai multe locuri la buget în universităţi sunt în acest an la specialitatea Ştiinţe ale educaţiei - specializarea informatică, fizică, chimie, geografie, limbi şi literaturi moderne, pedagogie preşcolară şi pedagogia învăţământului primar. Este vorba de 1070 de locuri din numărul total de peste 6800 de înmatriculări cu finanţare bugetară. Viceministrul educaţiei, Tatiana Potâng, a declarat pentru Info-Prim Neo că locurile la buget se decid în fiecare an după aceeaşi abordare, adică comanda de stat reprezintă specialităţile pe care le necesită economia ţării.

Gustos sau periculos, peştele din Bâc?

Timpul scrie că Bâcul este un râu mort, cu apă otrăvitoare, în care nici măcar broaşte nu mai trăiesc. Asta spun ecologiştii când vine vorba despre unul din cei mai importanţi afluenţi ai râului Nistru. Nu de aceeaşi părere sunt însă şi oamenii care locuiesc în localităţile de pe malul cursului inferior al râului. La Mereni, Ţânţăreni, Chetrosu şi alte sate nu numai pescarii înrăiţi, dar şi cei care îşi duc cu greu traiul şi-au făcut din Bâc o sursă de existenţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite