Anestezicul ucigaș, interzis în spitalele din țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul administrat copilului care a murit în timpul unei operații banale a fost interzis prin ordinul ministrului Sănătății. Medicul anesteziolog rămâne, deocamdată, în funcție. Oamenii legii nu au intentat un dosar penal pe acest caz.

Lucia și Iurie Dița și-au înmormântat azi băiatul de 13 ani în satul de baștină, Camencea, raionul Orhei. L-au pierdut după o intervenție chirurgicală de extirpare a amigdalelor, la spitalul clinic pentru copii „Emilian Coțaga" din Capitală. În timp ce rudele plângeau sfâșietor lângă sicriul micuțului, oficialii de la Chișinău încercau să elucideze circumstanțele care ar fi provocat stopul cardiac constatat de medicii legiști.

Ministrul Sănătății a semnat un ordin prin care a fost suspendată administrarea anestezicului Halotan, folosit în țara noastră timp de mai 40 de ani, până se va face lumină în acest caz. „Vom cerceta calitatea acestui preparat și documentele de la producătorul ucrainean. Nu am avut probleme niciodată cu acest medicament. Medicii noștri îl folosesc încă din 1970, la zeci de mii de operații", a explicat Andrei Usatâi, ministrul Sănătății.

O comisie formată din mai mulți specialiști a stat ieri de vorbă cu medicul anesteziolog care a administrat preparatul. Gheorghe Grossu, directorul spitalului „Emilian Coțaga", susține că subalternul său este nevinovat. „Are o experiență de 28 de ani și niciodată nu a avut astfel de situații. Doctorii i-au făcut copilului toate testele necesare înainte de a operație", și-a apărat el colegul.

„Nu cred că vom lua imediat măsuri. Vinovăția medicilor de la «Coțaga» nu a fost demonstrată. Situația va fi mai clară după ce vom avea tabloul microscopic care va fi gata spre sfârșitul săptămânii. Specialiștii vor studia celulele din rinichi, ficat și inimă pentru a afla motivul acestui stop cardiac", a spus și ministrul Sănătății.

Nici oamenii legii nu au pornit, deocamdată, un dosar penal. Cazul este investigat de polițiștii de la Comisariatul sectorului Centru din Capitală. „Oficial, nu am primit încă rezultatele expertizei medico-legale. Așteptăm și concluzia comisiei întrunite ieri la Ministerul Sănătății. Părinții i-au acuzat pe medici că ar fi fost în stare de ebrietate, dar acest lucru nu s-a adeverit", a precizat comisarul Ion Bilibov.

Halotanul, un drog periculos

Comisia specială va avea nevoie de cel puțin cinci zile pentru a investiga cazul. „Studiem utilajul folosit. În plus, copilului i-au fost administrate și alte vreo zece medicamente", ne-a spus Victor Cojocaru, președintele comisiei.

Potrivit prospectului, Halotanul este un anestezic inhalator, care scade tensiunea arterială și frecvența cardiacă. Poate provoca aritmie, asistolie sau chiar stop cardiac. „Anestezicile sunt droguri, au efecte adverse și ține de măiestria doctorului să le dirijeze. Din păcate, uneori apar surprize neplăcute", a adăugat medicul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite