Analiştii politici: „Tactica PCRM: dezbină și stăpâneşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiștii politici consideră că opoziția își dorește menținerea stării de haos pentru a reveni la putere după anticipate. Comuniștii au respins trei invitații la negocieri într-o săptămână, deși declară că vor să găsească o soluție pentru alegerea președintelui

Liderul Partidului Comuniștilor i-a spus „Nu" democratului Marian Lupu, care i-a dat întâlnire la o masă rotundă. „Timp de doi ani, ei nu se pot lămuri cu nunțile și cumetriile lor, iar acum și-au amintit de opoziție. De ce să ne mai invite? Să le turnăm apă minerală?", s-a întrebat Vladimir Voronin.

Cel puțin declarativ, comuniștii vor să aleagă șeful statului și sunt gata să discute cu fiecare partid din Alianța pentru Integrare Europeană. Au ales chiar și data când ar putea intra în cabina de vot - 17 octombrie. Pun însă piciorul în prag și cer „revenirea la punctul zero". „Vrem demisia Guvernului, conducerii Parlamentului, apoi discutăm cum formăm guvernarea ţării", a condiționat Voronin.
„Riscurile sunt prea mari", spun însă deputații AIE, explicând că nu pot merge la alegerea președintelui atâta timp cât nu au siguranța că procedura se va încheia cu succes. „Nu putem accepta propunerea comuniştilor până când nu vom avea o opinie coordonată vizavi de potenţialii candidaţi", a precizat Valeriu Streleț, liderul fracțiunii liberal-democraților.

Colegul său de alianță este convins că PCRM urmărește, de fapt, distrugerea coaliției de guvernare și preluarea puterii. „De fiecare dată când trece pe lângă prezidiu, Voronin tânjeşte după scaun. Numai la asta se gândeşte", a remarcat liberalul Mihai Ghimpu.

„COMPORTAMENTUL ALIANȚEI E STUPID"

Și analiștii politici consideră că PCRM își dorește să revină la conducere și doar încearcă să creeze impresia că vrea dialog. „În realitate, tot ce-și doresc comuniștii este menținerea stării de haos. Folosesc tactica «Dezbină și stăpânește» pentru că-și doresc puterea cu orice preț, revanșa și restabilirea orânduirii din guvernarea precedentă, în niciun caz alegerea unui președinte, fie el și nepartinic", este de părere editorialistul Vitalie Ciobanu.

Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, crede că PCRM vrea să-i înlăture de la putere pe liberali și democrați, iar în aceste condiţii cea mai realistă alianţă ar fi PLDM-PCRM.


În același timp, analistul afirmă că „și comportamentul alianţei este stupid". „Acum când vor să pornească negocieri pentru alegerea preşedintelui, Ghimpu vine cu propunerea de a interzice simbolurile comuniste. Asta înseamnă că nu vrea negocieri cu PCRM, a şi început campania electorală", a spus Barbăroșie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite