Amnistia promisă de Lupu, ignorată de ministrul Efrim. „Dacă preşedintele ţării doreşte în mod individual să graţieze pe cineva, o poate face.“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, a declarat pentru „Adevărul" că nu va promova un proiect de lege cu privire la amnistie, aşa cum i-a cerut preşedintele ţării Marian Lupu. Puşcăriaşii care urmau să fie eliberaţi cu ocazia a 20 de ani de la declararea Independenţei pot spera doar la decrete de graţiere.

„Amnistie!?", s-au agitat deţinuţii Penitenciarului 16 de la Pruncul atunci când au văzut camerele de luat vederi pe teritoriul închisorii. Privirea lor, aruncată printre gratii, cerşeşte „libertatea" promisă de şeful statului cu ocazia celor 20 de ani de Independenţă a Moldovei.
Marin C. este unul dintre condamnaţii care aşteaptă cu nerăbdare această zi. El a ispăşit o treime din termenul pedeapsei şi crede că are dreptul să fie eliberat. „Ar fi bine să fiu printre cei amnistiaţi, mai ales că nu am făcut mare infracţiune. L-am bătut pe amantaul soţiei", recunoaşte Marin.

FAC LISTE ŞI PREGĂTESC DOSARELE

Leo, originar din Ialoveni, nu are încă 30 de ani, dar a stat de două ori la închisoare. Prima dată a fost condamnat pentru că a furat un cal, iar a doua oară, după ce, petrecând doar două luni la libertate, l-a omorât pe un consătean. „Tare vreau la acasă. Promit să nu mai încalc legea. Mă gândesc să vorbesc cu şeful penitenciarului să ajung în lista celor care merită să fie amnistiaţi", a spus Leo.

Zi de zi, condamnaţii urmăresc ştirile ca să afle noutăţi despre amnistie. „Noi am pregătit deja dosarele a 61 de persoane. Avem şi o listă de rezervă", ne-a spus Sergiu Batrâncea, şef adjunct al instituţiei, care în fiecare zi este abordat de circa 20 de condamnaţi dornici de libertate.

Puţini însă ştiu că ministrul Justiţiei s-a opus solicitării preşedintelui interimar, Marian Lupu, care acum câteva săptămâni i-a cerut să elaboreze un proiect de lege privind amnistia.

„Am decis să nu promovăm o iniţiativă legislativă cu privire la amnistie. Au fost deja câteva legi de acest fel, iar în baza unora mai pot fi eliberaţi condamnaţii care îşi ispăşesc pedeapsa pentru un anumit tip de infracţiuni", a declarat Oleg Efrim. „Mai mult decât atât, în 2008 a fost decriminalizat Codul Penal. Respectiv, astăzi sunt deţinute persoane pentru infracţiuni grave şi deosebit de grave", a mai precizat acesta.

EFRIM: PREŞEDINTELE POATE GRAŢIA

Ministrul îşi mai argumentează poziţia prin faptul că multe dintre persoanele amnistiate recidivează. „Studiile ne arată că persoanele iertate de autorităţi săvârşesc alte crime. Dacă preşedintele ţării doreşte în mod individual să graţieze pe cineva, o poate face. El deja a făcut-o. Oamenii săvârşesc crime şi cred că vor putea fi eliberaţi odată ce va fi adoptată legea cu privire la amnistie", a mai explicat Efrim. Ministrul a făcut aluzie la recentul decret de graţiere prin care au fost eliberate nouă persoane, mai multe femei care şi-au ucis soţii şi una dintre cele mai cunoscute escroace. Alexandru Ohotnicov, şeful Direcţiei drept şi relaţii publice din cadrul Aparatului preşedintelui, spune că Preşedinţia este încă în aşteptarea unui răspuns de la Ministerul Justiţiei.

„Amnistia are caracter general şi ar putea fi eliberate persoane care nu ar merita asta. Aceste legi au avut întotdeauna un caracter politic. Statul ar trebui să-şi coordoneze politicile în domeniul penal altfel, de exemplu, să-şi orienteze instanţele la aprecierea corectă a infracţiunii", este de părere avocatul Ion Păduraru, fost ministru al Justiţiei.

La 23 iunie, Marian Lupu declara că proiectul de lege privind amnistia urma să fie aprobat până la sfârşitul lunii iulie, întrucât amnistierea persoanelor ar urma să aibă loc pe 27 august.„Este un an remarcabil, 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova. Criteriile după care deţinuţii urmează să fie amnistiaţi vor fi elaborate de specialiştii de la Ministerul Justiţiei", a declarat atunci Marian Lupu. Proiectul de lege urma să fie elaborat de Ministerul Justiţiei, iar ulterior să fie examinat de Parlament.

O tradiţie pentru Moldova

Prima lege privind amnistia a fost adoptată în 1995, cu ocazia aniversării a unui an de la adoptarea Constituţiei. În 1996 apare Legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a cinci ani de independenţă. A urmat amnistia în 1997 şi 1999. În 2001 a fost adoptată o nouă lege în legătură cu aniversarea a 10 ani de la proclamarea independenţei, iar peste trei ani a fost votat un alt act, cu ocazia a 10 ani de la adoptarea Constituţiei. În 2008, declarat Anul Tineretului, fostul preşedinte Vladimir Voronin a promulgat Legea privind amnistia tinerilor deţinuţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite