Amnesty International: „Vladimir Voronin trebuie să răspundă pentru declaraţiile rasiste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Amnesty International Moldova cere tragerea la răspundere a politicianului care şi-a permis să insulte o persoană de culoare.

„Un astfel de comportament este inadmisibil, ba mai mult, este pasibil urmăririi penale conform legii“, a declarat Cristina Pereteatcu, directorul executiv al organizației Amnesty International în Republica Moldova. „Libertatea de exprimare nu înseamnă dreptul de a insulta pe altcineva, mai ales în public în faţa camerelor. Justiţia nu trebuie să treacă cu vederea acest caz“, se menționează într-un comunicat trimis de către organizație.

Astfel, reprezentanții organizației fac apel către procurori cât şi deputaţii din Parlament pentru ca politicianul să răspundă pentru declaraţiile sale rasiste. „Imunitatea parlamentară nu este o «vacă sacră» şi aceasta nu trebuie să fie folosită pentru «a se spăla pe mâini. În cazul în care asemenea declaraţii nu vor fi pedepsite, vom putea afirma că oamenii de rând din Moldova pot fi agresaţi verbal chiar de către aleşii lor, în timp ce aceştia se bucură de o impunitate totală", se mai mai arată în comunicat.

De asemenea, apărătorii drepturilor omului sunt îngrijoraţi de rapoartele conform cărora John Onoje ar fi fost bătut în centul Chişinăului imediat după finisarea protestelor.

Sâmbăta trecută, 18 februarie, politicianul Vladimir Voronin a făcut declarații rasiste la adresa lui John Onoje în cadrului unei întruniri publice. Reamintim că John Onoje, originar din Sierra Leone, făcea parte dintr-un alt grup de manifestanți de lângă Arcul de Triumf, în timp ce Vladimir Voronin se adresa suporterilor săi în Piața Marii Adunări Naționale. În discursul său politicianul s-a referit la culoarea pielii lui Onoje, lezându-i demnitatea umană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite