Ambasadorul UE la Chișinău: „Ridicarea vizelor în 2012, un scenariu optimist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova
Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova

Oficialul european a vorbit pentru „Adevărul" despre restanţele ţării noastre, dar şi despre oportunităţile pe care ni le oferă noile acorduri. La un an de la iniţierea dialogulului pe marginea liberalizării regimului de vize, şeful Delegaţiei UE spune că ţara noastră are de făcut încă multe reforme.

Adevărul: Domnule ambasador, în urmă cu aproximativ un an, Moldova a început negocierile pe marginea liberalizării regimului de vize. Ce am obţinut până acum?
Dirk Schuebel: Iniţierea negocierilor a fost o realizare substanţială, pentru că nimeni nu s-a aşteptat la asta după evenimentele din aprilie 2009. În luna ianuarie a acestui an, Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a fost la Chişinău pentru a înmâna oficial Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. De atunci aţi lucrat intens pentru a-l realiza. Moldova este pe drumul cel bun, dar mai există o mulţime de lucururi care rămân nefăcute. Chiar dacă toate condiţiile stipulate în Planul de Acţiuni ar fi îndeplinite, nu ar exista o decizie automată de ridicare a regimului de vize pentru ţara dumneavoastră. Acest proces merge foarte bine. Din momentul în care am venit ca şef al Delegaţiei în această ţară, am realizat că Moldova este foarte bine pregătită de discuţii, nu doar pentru liberalizarea regimului de vize, ci şi pentru Acordul de Asociere.

Este posibil ca una dintre ţările-membre să nu accepte ridicarea vizelor pentru Moldova?
E greu să prezic ce şi când se va întâmpla. Vizele vor fi anulate atunci când Moldova va îndeplini toate condiţiile şi va avea un răspuns pozitiv de la toate cele 27 de state-membre.

Anularea vizelor pentru UE în 2012 este un termen optimist?
Nu trebuie să speculăm pe această temă, dar trebuie să îndepliniţi toate condiţiile Planului de Acţiuni. Nu trebuie să creăm nişte speranţe false în mintea oamenilor, dar asta nu înseamnă că este interzis să visăm. Este un scenariu optimist, nu zic că nu s-ar putea întâmpla aşa, dar cred că este un scenariu optimist.

Ce aţi avut în vedere prin declaraţia „luna de miere s-a terminat, a venit timpul să lucrăm împreună"?
Relaţiile dintre Moldova şi UE au trecut la un alt nivel calitativ, după ce AIE a preluat guvernarea. Au început mai multe proiecte. Acum, ca şi în orice relaţie de cuplu, a venit timpul să înceapă implementarea activităţilor care au fost exprimate conjugat pe parcursul ultimilor doi ani. Aceasta înseamnă că UE va da mai mulţi bani ţărilor ce vor implementa mai multe reforme. Cele care vor implimenta mai mult, vor primi mai mult şi invers. Acest lucru este valabil şi pentru Moldova.

Înseamnă aceasta că 2011 este un an crucial pentru Moldova?
Într-adevăr, anul acesta se va stabili direcţia în care va merge Moldova şi în ce sens UE poate să susţină această ţară.

Care sunt primele domenii ce trebuie reformate pentru a demonstra că Moldova merită atenţia Uniunii Europene?
Este vorba de reforma instituţiilor de aplicare a legii şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru investiţiile străine în Moldova. De asemenea, ţara trebuie să fie una stabilă din punct de vedere politic şi economic. Nu sunt deacord cu cei care spun că fără un preşedinte ales ţara nu ar putea înainta în realizarea reformelor. Dar bineînţeles, dacă ar exista un preşedinte, atunci argumentul pe care îl folosesc mulţi cu sens negativ precum că Moldova nu este în stare să facă aceste reforme dacă nu are un preşedinte ales, ar dispărea.

Ce se va întâmpla cu Transnistria atunci când vom începe negocierile pe Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE?
Transnitrenii trebuie să fie integraţi, informaţi şi consultaţi înainte de a începe acest proces. Noi am început deja să facem acest lucru atunci când am dat startul măsurilor de creştere a încrederii de cealaltă parte a Nistrului. Vom continua să facem acest lucru şi este sarcina Guvernului să găsească acea cale de înţelegere pe Acordul de Asociere şi pe Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv.

Care sunt domeniile importante ce trebuie reformate în vederea negocierilor pentru Acordul de Liber Schimb?
Este greu de spus, dar sunt totuşi câteva: domeniul sanitar şi fitosanitar, regulile competiţiei, achiziţiile publice şi altele. Acest document ar oferi Moldovei o şansă imensă de a se integra pe piaţa UE din punct de vedere economic. Depinde de Moldova pe cât de departe va merge în adoptarea standardelor europene.

Cât de importantă este adoptarea Legii Antidiscriminare?
Moldova s-a obligat să adopte standardele UE şi acesta este unul dintre ele. Adoptarea acestei legi este este importantă pentru Acordul de Asociere, dar şi pentru Liberalizarea regimului de vize. Aceasta este una dintre realizările-cheie pe care le-am obţinut noi în UE. Şi Moldova trebuie să atingă aceste realizări cheie.

Ecologiştii spun că nu avem specialişti în schimbări climatice. Cum putem atinge standardele UE dacă nu avem experţi în domeniu?
UE şi alţi donatori dau ţărilor ce tind spre aderare experienţa lor, iar noi deja am oferit Ministerului Mediului un specialist în schimbarea climatică. În fiecare an oferim şi suport bugetar. Dar facem aceasta doar atunci când sunt îndeplinite anumite condiţii minime, numite strategii largi ale domeniului. În ţara dumneavoastră nu există o astfel de strategie. Vom continua să ajutăm Moldova, dar nu trebuie să uitaţi că lucrul principal trebuie să-l faceţi dumneavoastră. Reformele nu le faceţi pentru UE, ci pentru o viaţă mai bună a cetăţenilor, iar mediul este un sector foarte important de îmbunătăţire a vieţii, dar, în acelaşi timp, este şi un domeniu foarte costisitor.


„Îmi place să lucrez, dar aici am foarte mult de lucru"
„Mă simt foarte bine în Moldova, dar nu prea am timp să o descopăr", spune şeful misiunii Uniunii Europene la Chişinău. „Sunt o persoană căreia îmi place foarte multe să lucrez, iar aici am foarte mult de lucru și nu reușesc să mă plictisesc", mai adaugă acesta. Dirk Schubel spune că-i place să discute cu oamenii din ţara noastră, fie că sunt politicieni sau oameni obişnuiţi. „Am avut această ocazie în cele două zile când am sărbătorit Zilele Europei. A fost foarte interesant să discut cu oamenii din Bălţi", afirmă oficialul european.

„Mi-au lăsat senzaţia că duc lipsă de informaţie despre UE, de aceea recent am deschis cinci centre de informare despre Uniunea Europeană în Republica Moldova", conchide Schubel. Cele cinci centre de informare activează pe lângă universităţile din Cahul, Comrat, Bălţi şi Chişinău (la Academia de Studii Economice şi Universitatea de Stat din Moldova).

Funcţia: Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova (din noiembrie 2009).
Vârsta: 46 de ani

Este diplomat şi economist din Germania. Şi-a început cariera diplomatică în misiunea UE din Ungaria. Ulterior, a fost şeful Departamentului Politică şi Mass-Media în misiunea Uniunii Europene din Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite