Alianța vrea să taie din atribuțiile președintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă simplificarea procedurii de alegere a șefului statului, la referendumul din aprilie am putea modifica și alte câteva articole din Constituție. Prin urmare, președintele va rămâne doar o figură simbolică, iar statul va trece la un regim parlamentar autentic de guvernare.

După ce la referendumul din 5 septembrie 2010 ne-au propus să ne alegem singuri președintele, liderii Alianței pentru Integrare Europeană vor să ne întrebe acum dacă suntem sau nu de acord ca șeful statului să-și piardă o parte din împuterniciri. „În afară de simplificarea mecanismului de alegere a președintelui, mai avem ca obiectiv să ne debarasăm de acest hibrid de republică semiprezidențială-semiparlamentară, pe care l-am moștenit în actuala Constituție, și să ajungem la un regim autentic parlamentar", a anunțat liberal-democratul Valeriu Streleț, la o emisiune de la Prime TV.
Dacă vom spune „Da", conducătorul țării nu va mai putea dizolva Legislativul, nu va mai fi comandantul suprem al forțelor armate, iar candidatura premierului va fi înaintată de majoritatea parlamentară, și nu de președinte.

„Sistemul parlamentar este un regim liniștit de guvernare, cel prezidențial - întotdeauna cu tentative de a subordona, de a sugruma și de a dicta", a explicat democratul Dumitru Diacov.

„În schimb, au meritul de a avea un lider în care oamenii cred. Nu știu dacă este cultura noastră politică prielnică pentru un regim parlamentar", l-a completat analistul politic Cornel Ciurea. El nu exclude că această propunere este rodul unor negocieri în AIE. „PLDM vrea să reducă împuternicirile președintelui, care probabil va fi Marian Lupu, și aici e loc de compromis între PLDM și PD, de aceea se dorește nu doar reducerea pragului, dar și a atribuțiilor", crede comentatorul.

În acest caz, președintele va avea un rol reprezentativ. „Toate sistemele sunt bune, doar că trebuie să funcționeze întreg mecanismul, iar funcțiile fiecărei puteri în stat trebuie să fie foarte clar delimitate", susține Alexandru Arseni, expert în drept constituțional.
În decurs de o săptămână, un grup de juriști urmează să formuleze cât mai clar întrebările la care va trebui să răspundem la referendumul din aprilie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite