Aleşii poporului, cu bagajele „în drum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forfotă mare la împărţirea apartamentelor pentru demnitari. Unii deputaţi stau la coadă pentru o locuinţă în „casa-hotel" a Parlamentului, în timp ce alţii caută să închirieze spaţiu locativ pe banii statului.Foştii demnitari refuză să plece, iar cei noi aşteaptă cheile pentru noile case.

„Casa-hotel" destinată deputaţilor, situată la doi paşi de Parlament, este râvnită de toţi aleşii veniţi din raioane. Zilele trecute, câţiva deputaţi şi-au primit cheile şi s-au şi apucat de reparaţie. Alţii au rămas cu cererile la Parlament pentru a primi alocaţia pentru cazare.


Cele 28 de apartamente din blocul de pe strada Corobcean sunt ocupate acum de foşti şi actuali deputaţi, precum şi de angajaţi ai Aparatului Parlamentului. Demnitarii achită doar întreţinerea. Blocul arată îngrijit, deşi a fost construit cu mulţi ani în urmă. Interfonul şi un anunţ care roagă deputaţii să aibă grijă ca uşa de la intrare să fie mereu închisă arată că aleşii sunt în maximă siguranţă în casa din „buricul târgului". Iată de ce mulţi dintre ei uită să părăsească locuinţa de stat după expirarea mandatului.


„Întreţinerea acestei «case-hotel» nu costă statul foarte mult, până la două milioane de lei pe an", spune Veaceslav Ioniţă, fostul şef al comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe.

AU UITAT SĂ PLECE
DIN „CASA-HOTEL"

Printre cei care refuză să părăsească „hotelul" sunt foştii deputaţi Valentina Cuşnir şi Alexandru Lipcan, ambii din mandatul 2005-2009. Cuşnir se judecă acum cu statul pentru a rămâne în apartamentul său cu trei camere. Ea invocă faptul că ar fi suferit în timpul evenimentelor din aprilie 2009, atunci când a fost bătută de oamenii legii. Recent prima instanţă a dispus evacuarea fostei deputate. „Vreau să demonstrez că am dreptul la acest apartament pentru că am avut de suferit în timpul mandatului de deputat. Din aprilie 2009, atunci când am fost târâtă de păr pe asfalt de poliţişti, şi până acum, am scos din buzunar mii de lei pentru medicamente", spune Valentina Cuşnir, în apartamentul ei de la etajul patru, pe care nu vrea să-l părăsească. Vecinul de sus, Alexandu Lipcan, fost deputat AMN, a găsit o metodă mai ingenioasă pentru a rămâne în apartamentul din centrul capitalei.

image

Foto: Holurile "Casei-hotel"

Soţia lui Lipcan s-a angajat în Aparatul Parlamentului după ce acestuia îi expirase mandatul de deputat. „Cine îşi imaginează că acolo este raiul pe pământ greşeşte. Nu ar fi păcat să alungi o familie în stradă? Nu cred că este dumnezeieşte!", afirmă revoltat Alexandru Lipcan, explicând că soţia s-a adresat fostei conduceri a Legislativului cu cererea de a păstra apartamentul. Unii deputaţi veniţi din raioane sunt nemulţumiţi că repartizarea apartamentelor nu au ajuns şi la ei. Ei se tem că situaţia din anul trecut s-ar putea repeta şi de aceasta dată.

ÎN AŞTEPTAREA APARTAMENTULUI

„Am doi copii mici şi am solicitat un apartament în «casa-hotel». Mi s-a spus că nu mai sunt locuri, în timp ce foştii deputaţi au uitat să plece", declară Valeriu Muntean, deputat PL. În cele din urmă, el a optat pentru indemizaţia pentru chirie.
Ca el au procedat alţi şase colegi care au ridicat din caznaua statului între 2250 şi 4500 de lei pe lună, în funcţie de cât de mare este familia. „Aflarea foştilor deputaţi în acest bloc nu este legală, din moment ce mandatul lor a expirat", a declarat Adrian Fetescu, şeful Aparatului Parlamentului. Potrivit unei liste de achitare a serviciilor comunale, în „casa deputaţilor" patru apartamente nu sunt ocupate, iar în alte patru locuiesc angajaţi ai Aparatului Parlamentului.

Fetescu spune însă că nu cunoaşte nimic despre apartamentele libere. În ceea ce priveşte apartamentele subalternilor săi, funcţionarul afirmă că aceştia s-ar fi mutat acolo în timpul guvernării comuniste. ;

image

Foto: Deputaţii sunt avertizaţi să ţină uşa închisă

COMUNIȘTII DIN „HOTEL"

În noiembrie 2010, în „casa-hotel" erau cazaţi următorii deputaţi: O. Garizan, O. Radu, I. Şupac, A. Babiuc, I. Butmalai, T. Botnariuc, G. Balmoş, V. Balan, G. Morcov, S. Rusu, V. Vitiuc, I. Vlah, E. Bodnarenco, V. Vacarciuc, O. Sârbu, A. Arhire, V. Eremciuc, I. Stoicov, R. Spinovschi. Majoritatea sunt comunişti. Lor li se adaugă foştii deputaţi V. Cuşnir şi A. Lipcan, plus funcţionarii din Aparatul Parlamentului: I. Breahnă, V. Catan şi S. Şerdeşniuc, precum şi familia fostului deputat Siloci.

Cine îşi imaginează că acolo este raiul pe pământ greşeşte.
Nu ar fi păcat să alungi o familie în stradă? Nu cred că este dumnezeieşte!

Alexandru Lipcan, fost deputat AMN


Aflarea foştilor deputaţi în acest bloc nu este legală, din moment ce

mandatul lor a expirat. Funcționarii parlamentari stau de mai demult.

Adrian Fetescu
Șeful Aparatului Parlamentului



Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite