Alegeri în Justiție, punct și de la capăt. Află ce cred juriștii despre concursul pentru fotoliul de președinte al Curții Supreme de Justiție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concursul pentru fotoliul de președinte al Curții Supreme de Justiție a eșuat. Raisa Botezatu și Ion Muruianu, singurii judecători rămași în cursă, au luat doar două și, respectiv, zero voturi. Pe ultima sută de metri, alți doi pretendenți la acest post, Nicolae Timofti și Constantin Gurschi, și-au retras candidaturile.

Șapte din cei nouă membri ai Consiliului Superior al Magistraturii prezenți la ședință s-au pronunțat împotriva ambilor candidați. „Era de așteptat că se va întâmpla așa. Sper că membrii Consiliului vor continua să-l caute pe cel mai bun", a declarat pentru „Adevărul" Raisa Botezatu, care a rămas președinte interimar al instanței supreme.

În condițiile în care niciunul dintre magistrați nu a adunat suficiente voturi, CSM a decis: Curtea Supremă de Justiție va avea un șef pentru patru ani doar după un nou concurs. Raisa Botezatu spune că nu-și va depune dosarul pentru o nouă rundă. Deocamdată, nu se știe cum va proceda Ion Muruianu, care este plecat în concediu peste hotare.

CITEȘTE ȘI CINCI JUDECĂTORI COMPROMIȘI LA CEDO VOR ȘEFIA JUSTIȚIEI

Judecătorii care doresc să ocupe această funcție vor trebui să-și depună cererile în decurs de 30 de zile de la publicarea hotărârii CSM în Monitorul Oficial.

AU RENUNȚAT ÎN ULTIMUL MOMENT

Supărările nu au lipsit la ședință. Președintele CSM Nicolae Timofti s-a arătat vădit nemulțumit de faptul că mai mulți colegi de-ai săi s-au pronunțat împotriva participării lui la luarea unei decizii.

„Membrii CSM care sunt candidați la funcția de președinte nu pot participa la votare", a explicat Igor Dolea.
„Mă întreb cum va fi în Parlament când va fi votat președintele țării, fiind vorba despre un deputat... Dacă s-a decis așa, eu mă supun majorității", s-a resemnat Timofti. Astfel, cu doar câteva minute înainte de demarea procedurii de vot, magistratul a renunțat la ideea de a prelua șefia CSJ.

„Mă retrag din motive personale și nimeni nu are dreptul să se implice în problemele mele. Nu mă supăr pe nimeni", a spus Timofti.

Și judecătorul Constantin Gurschi s-a retras din cursă pentru că, recent, a devenit vicepreședintele Curții Supreme de Justiție.

„Nu știu cine se va încumeta să participe la un astfel de concurs. Această funcție presupune niște capacități foarte bune. Cei care vor depune dosarele trebuie să realizeze dacă vor face sau nu față cerințelor", a explicat Dumitru Visternicean, fost președinte al CSM.
Concursul pentru această funcție a fost anunțat încă la începutul anului. Inițial, în cursă s-au înscris cinci magistrați: Raisa Botezatu (61 de ani), Constantin Gurschi (61 de ani), Ion Muruianu (55 de ani), toți de la CSJ, Nicolae Timofti (62 de ani), președinte al CSM, și Mihai Poalelungi (48 de ani), judecător la CEDO din partea Moldovei, care la scurt timp s-a retras.

După aproape două luni în care ofiţerii Serviciului de Informații și Securitate l-au verificat pe Muruianu, concursul a fost amânat. Asta pentru că el a contestat avizul negativ venit de la instituţie, care spune că magistratul este incompatibil cu funcția la care pretinde pentru un nou mandat.

Ghinionul l-a urmărit pe Ion Muruianu și la începutul lunii iulie, când a fost demis de către deputații Alianței pentru Integrare Europeană. Raisa Botezatu a fost numită președinte interimar al instanței.

Curtea Supremă de Justiție, sub interimat ca și toată țara

Juriștii consideră că membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt în așteptarea unui candidat „mai atractiv", care va merita votul celor șapte membri ai CSM „nemulțumiți".

„E rău că durează prea mult concursul, dar, de fapt, toata țara este sub interimat. Instabilitatea nu permite ca un nou președinte al CSJ să se apuce de lucru. Acest domeniu necesită o schimbare radicală, chiar în contextul ultimelor scandaluri legate de atacurile raider, în care activitatea judecătorească a fost veriga cea mai slabă", este de părere avocatul Ion Păduraru, fost ministru al Justiției.

„Faptul că șapte membri ai CSM au votat contra confirmă că nu există o opinie bine conturată în interiorul sistemului judecătoresc. Această percepție există nu doar printre magistrați, ci și la un alt nivel, mai ales că șase membri ai CSM nu sunt judecători", susține Vlad Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite