Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică va anunţa astăzi noile tarife pe care le vor plăti consumatorii pentru gazul natural, de la 1 octombrie.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia a stabilit că tariful mediu va creşte cu 23,2%, iar populaţia şi mulţi agenţi economici ar urma să plătească de la 1 octombrie, peste 6.700 de lei pentru o mie de metri cubi (cu TVA de 6%).

Administraţia întreprinderii Moldovagaz a solicitat stabilirea pentru trimestrul IV al anului 2011 a unui tarif mediu de 5.922 de lei (fără TVA) pentru mia de metri cubi, cu 28,76% mai mare decât tariful actual în valoare de 4.599 de lei. Necesitatea majorării tarifelor a fost argumentată prin doi factori obiectivi: creşterea preţului de achiziţie al gazelor naturale şi fluctuaţia cursului de schimb al valutei naţionale în raport cu dolarul american. Preţul de achiziţie al gazelor naturale în trimestrul III al anului 2011 a crescut până la 367,09 dolari pentru o mie de metri cubi, iar preţul de achiziţie în trimestrul IV al anului 2011, conform datelor Moldovagaz, va fi de 400,47 dolari, ceea ce reprezintă o creştere cu 31,5% faţă de preţul de 304,57 dolari, introdus în actualul tarif.

Autortăţile îndeamnă la răbdare şi spun că aceasta ar putea fi ultima majorare de tarif atât de semnificativă.
pe de altă parte rezultatele ultimului sondaj de opinie arată că 86% din cei intervievaţi se tem de creşterea preţurilor la produse şi servicii, iar 31% cred că o soluţie pentru a stopa sărăcirea populaţiei ar fi oprirea majărării preţurilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite