Află la ce şcoală din Chişinău poţi merge pentru a lua lecţii de bună purtare pentru viitorii părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La orele pentru viitoarele mămici, gravidele învaţă rolul pe care îl au exerciţiile fizice în cele nouă luni de sarcină
La orele pentru viitoarele mămici, gravidele învaţă rolul pe care îl au exerciţiile fizice în cele nouă luni de sarcină

Fii mămică fără frică! Acesta este, se pare, motoul „Școlii părinților", deschisă recent în Chișinău de către Dumitru Axentii, un tânăr de 25 de ani. După modelul cursurilor din Occident, la mica instituție sunt instruite gravidele, dar și soţii lor, cum să fie mame şi taţi „cu acte în regulă".

Dumitru Axentii (25 de ani) spune că a pornit de la ideea de a deschide o afacere nouă şi inedită pe piața din Moldova. „Mi-a luat aproape doi ani ca să-mi văd dorința realizată. Astfel de cursuri există de când lumea, dar la noi, până acum, femeile însărcinate puteau merge pentru consultaţii doar la câteva cabinete din cadrul centrelor medicale de stat", spune directorul „Şcolii părinţilor".

„Dacă statul nu dispune de resurse suficiente pentru a oferi servicii de înaltă calitate, companiilor private nu le rămâne decât să ia cârma. Iniţiativa mea completează acţiunile Ministerului Sătătăţii", adaugă Dumitru Axentii.

Viitoarele mămici vin la cursuri singure sau însoțite de soții lor. Aici sunt familiarizate cu procesul nașterii, dar și cu responsabilitatea de a fi părinte. „De obicei, femeile știu doar ceea ce au auzit de la mamele sau prietenele lor, dar multe informaţii sunt doar mituri", spune Dorina Darii, obstetrician-ginecolog, referindu-se la comportamentul adecvat în timpul nașterii şi îngrijirea corectă a bebelușului.

Cele mai interesante pentru viitoarele mămici s-au dovedit a fi lecţiile practice și materialele video. „Elevele noastre învăță tot ceea ce trebuie să știe o mamă în legătură cu primele luni de viaţă ale nou-născutului: cum să-i potolească plânsul, cum să-l îmbrace, să-l alimenteze sau să lupte cu infecțiile", menționează doctorul.

Lansată în această vară, școala pentru viitori părinți are deja prima „promoție" de absolvente. Unele sunt deja mămici, altele abia așteaptă să vină barza. „Până a veni la școală, citisem multe cărți pentru femei însărcinate, dar orele practice şi vizita într-o sală de naștere m-au făcut să-mi înving frica enormă pe care o aveam. În plus, și soțul meu este sigur acum că va asista la nașterea fetiței noastre, după ce specialiștii l-au convins cât este de importantă pentru femeie prezența unei persoane de suport", povestește Stela Manole, gravidă în șapte luni.

Mame cu diplome

Prețul cursurilor la „Școala Părinților" este de 1.100 de lei. În total, viitoarele mămici frecventează orele o lună, de trei ori pe săptămână. Spre final, „absolventele" primesc și o diplomă „Pentru cea mai pregătită mămică cu burtică".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite