Află care sunt meseriile prestigioase cu lefuri rușinoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea moldovenilor consideră că medicii și pedagogii au cele mai apreciate și cel mai bine plătite profesii în țara noastră. La polul opus sunt vânzătorii, inginerii și taximetriștii. Sociologii spun că e vorba de o percepție greșită. În realitate, intelectualii continuă să ridice salarii mici, ca în perioada sovietică.

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, medicina este cel mai prestigios domeniu în Republica Moldova. O spun 14,5% dintre cei peste 1.500 de oameni chestionați în 72 de localități din țară. Printre joburile respectate sunt și cele de antreprenor (10%), pedagog (9%), jurist (8%) și muncitor în construcții (7,5%). Taximetriștii, fermierii, inginerii și vânzătorii sunt la coada listei. Întrebați de ce au indicat aceste meserii, respondenții și-au motivat alegerea prin salariile generoase. Peste 40% au menționat că profesiile de medic, pedagog și businessman sunt cel mai bine plătite, aproximativ 30% cred că acestea sunt meserii interesante, iar 23,5% consideră că sunt cele mai solicitate pe piața muncii.

De cealaltă parte, doctorii și-ar dori ca lefurile lor să se ridice la nivelul prestigiului pe care-l are meseria ce-o practică. „Am 2.000 de lei pe lună. Unii medici au mai mult, dar nu putem compara salariile noastre cu cele pe care le primesc medicii peste hotare. O colegă de-a mea, doctor neonatolog, va lucra în Emiratele Arabe și va primi 5.000 de euro lunar", explică Nadejda Caraman, neuropatolog la o policlinică pentru copii din Capitală.

BÂNTUIȚI DE TRECUTUL SOVIETIC
Specialiștii au o explicație pentru percepția greșită pe care o au moldovenii. „Oamenii consideră că cea mai respectată meserie este automat și cea mai bănoasă. În realitate, însă, nu este așa. Prestigiul nu are în Republica Moldova nicio legătură cu remunerarea muncii", explică sociologul Andrei Dumbrăveanu. „În Occident, profesorii, medicii, actorii nu sunt doar admirați, dar și stimulați financiar pe măsură. La noi, aceștia au lefuri mici, deoarece avem o societate cu reminiscențe din perioada sovietică, atunci când clasa muncitoare era cel mai bine plătită, iar intelectualii aveau salarii modeste. Din păcate, mentalitatea oamenilor care iau decizii s-a schimbat foarte puțin", mai spune expertul. Sondajul „Stratificarea socială în Republica Moldova", a fost realizat în perioada 9-18 ianuarie. Marja de eroare este de 2,6%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite