Află cu ce mesaj vine Angela Merkel la Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carsten Wilms, şef adjunct al Ambasadei Germane la Chişinău
Carsten Wilms, şef adjunct al Ambasadei Germane la Chişinău

Şeful interimar al reprezentanţei diplomatice germane a vorbit pentru „Adevărul“ despre vizita Angelei Merkel în ţara noastră.

Dle Carsten Wilms, de ce vine Angela Merkel la Chişinău?
Cel mai important este să se întâlnească faţă în faţă cu politicienii moldoveni şi să-şi facă o părere despre situaţia din Republica Moldova, implementarea reformelor, dezvoltarea ţării în general, dar şi despre negocierile pe marginea conflictului transnistrean.

Ce înseamnă venirea unui cancelar german într-o ţară mică precum e a noastră?
Vizita transmite un mesaj clar de susţinere a Republicii Moldova. În pofida problemelor şi provocărilor cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, nu uităm de partenerii şi vecinii noştri. Şi nu ne concentrăm doar pe subiecte interne, ci atragem o mare atenţie şi relaţiilor externe. Moldova este foarte importantă pentru UE şi suntem interesaţi să se bucure de stabilitate şi prosperitate. Totodată, vizita poartă un caracter simbolic şi accentuează evoluţia relaţiilor dintre ţările noastre. Nu în ultimul rând, evenimentul va aduce popularitate Moldovei în Germania, unde este aproape necunoscută. Sperăm că va deschide şi noi oportunităţi de investiţii pentru oamenii de afaceri germani.

Care vor fi principalele subiecte pe agenda discuţiilor pe care le va purta Angela Merkel cu oficialii moldoveni?
Vor fi două mari subiecte: apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi reglementarea conflictului transnistrean. În ceea ce priveşte o eventuală întâlnire a cancelarului cu reprezentanţii regiunii transnistrene, pot să vă asigur că Angela Merkel nu va merge dincolo de Nistru şi nici în programul de la Chişinău al cancelarului nu este prevăzută o întrevedere cu liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk.

Anterior se vehicula şi faptul că Angela Merkel va aduce un plan de federalizare a Republicii Moldova...
Astfel de afirmaţii mă surprind tot timpul. Cred că acesta a devenit aproape un slogan în cadrul discuţiilor politice, dar nimeni nu ştie ce ar trebui să însemne federalizarea. Chişinăul şi Tiraspolul sunt părţile principale în cadrul negocierilor. Nu e ca şi când cineva ar veni din afară cu un plan bine definit care ar soluţiona acest conflict. Cred că suntem pe calea cea bună şi văd că între Vlad Filat şi Evgheni Sevciuc există o chimie bună şi sperăm că acest proces va continua şi va fi dus la bun sfârşit. De când s-a schimbat puterea de la Tiraspol, facem tot posibilul ca acest proces să continue. Sunt optimist că vom avea rezultate mai bune pe această chestiune.

Ce nu ştim încă despre vizita din 22 august?
Sunt multe speculaţii despre această vizită şi nu vreau să intru în detalii, dar cred că poziţia Germaniei este foarte clară. În primul rând, trebuie să menţionez că Angela Merkel vine la Chişinău direct de la Berlin şi de aici se va întoarce în Germania. Adică, e o vizită doar în Moldova, nu un turneu în mai multe state. Ceea ce arată că Moldova ocupă un loc aparte pe agenda de priorităţi a UE.

Cine sunt oamenii de afaceri care o vor însoţi pe Angela Merkel?
Este vorba de cei mai importanţi oameni de afaceri şi reprezentanţi ai unor companii germane care deja sunt pe piaţa din Republica Moldova, precum Tirex Petrol sau Metro. Bineînţeles, vor fi şi businessmeni care abia descoperă această piaţă şi care ar putea fi interesaţi să investească în ţara dumneavoastră.

Cum va fi asigurată securitatea oficialului german la Chişinău? Câţi agenţi vor fi implicaţi?
După cum se practică în astfel de vizite, va fi o echipă specială care va ajunge în Moldova înaintea cancelarului german. Oamenii aceştia vor veni cu un avion obişnuit. Nu am vrea să intrăm în detalii.

UN NOU AMBASADOR
Carsten Wilms, șeful adjunct al reprezentanţei diplomatice a Germaniei în Moldova, asigură interimatul funcţiei de ambasador până la venirea lui Matthias Meyer. Noul şef al misiunii va sosi vineri la Chișinău, iar marţi îşi va prezenta scrisorile de acreditare președintelui Nicolae Timofti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite