Vezi cum arată maşinile de „cărbuni de aur“ sau distilatoarele ce produc ţuică „sănătoasă“ expuse la Moldexpo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilaj de brichetare a paielor
Utilaj de brichetare a paielor

Aceste tehnologii moderne le puteţi vedea la cea de-a 22 ediţie a expoziţiei specializate Moldagrotech. Tendinţa din acest an este tehnica ecologică.

Producătorii își ademenesc potențialii cumpărători cu utilaje ce întrunesc condițiile draconice ale UE atunci când este vorba de protecția mediului înconjurător. Prinși în ofertele tentante ale acestora, vizitatorii spun că, deși utilajele sunt bune, rămân încă prea scumpe pentru agricultorii din Moldova.

Ștefan Gusev din Chișinău a venit la expoziție să-și cumpere semințe, dar a pus ochii pe o mașină ce face bricheți sau așa-numiții „cărbuni de aur". „Scăpați de gaz și lemne. Chiar dacă scoateți 11.400 de euro pentru utilaj aveți siguranța că este 100% ecologic. Bricheții sunt făcuți din tot ce se găsește pe câmp, iar cenușa poate fi refolosită", îi explică Alexandru Jolondcovschi, șeful Oficiului schimbări climaterice din cadrul Ministerului Agriculturii.

Bucuros să scape iarna de grija gazului, dar și a lemnelor, bărbatul spune că ar vrea s-o cumpere. „E cam scump pentru un țăran, dar e tare bună. Stau lângă Aeroport și am casă la sol. Acum doi ani, am văzut că nu ies din iarnă cu gazul, așa că mi-am făcut o sobă. Lemnele mă costă 1.200 de lei pe lună. Dacă aș avea o mașină ce face bricheți, aș utiliza cioclejii strânși de pe cele două hectare de pământ pe care le am", spune bărbatul, care dă târcoale utilajului produs în Polonia.

Bricheți sau așa-numiții „cărbuni de aur“ Distilatoarele sunt produse în Portugalia Expoziția va dura până pe 18 februarie

Click pentru GALERIE FOTO!

La câțiva metri distanță, alți agricultori vor să cumpere un uscător de cereale, care este „prietenul mediului", după cum îl recomandă vânzătorii. „Este o producție suedeză și e singurul utilaj pe piața mondială ce nu face praf și zgomot. Consumă cu 30% mai puțin decât ultima generație de astfel de mașini. Colectează în liniște praful, respectiv, oamenii pot dormi noaptea. Sunt țări unde condițiile de mediu sunt draconice, iar utilajul îndeplinește toate cerințele", explică Nae Pătrașcu, directorul de vânzări al companiei Tornum. Ecologia însă costă. Prețul mașinei pornește de la 60.000 de mii de euro și poate ajunge la milioane.

Cu mesajul „produse ecologice" se laudă și producătorii de tractoare, a căror preț pornește de la 870 de mii de lei, cu TVA inclus. „Au între 100 la 560 de cai putere și pot fi folosite la orice operațiune agricolă. Consumă mai puțin combustibil, iar productivitatea este mai înaltă cu 15%. În plus, gradul de poluare este mai mic cu 25%", își laudă marfa Igor Ciudnîi.

Țuică „sănătoasă", după rețetă UE
Nici iubitorii tăriilor nu au fost uitați. În cadrul expoziției amatorii de țuică, dar și vinicultorii pot cumpăra produse ce vin din țări-membre ale Uniunii Europene. „Distilatoarele ce produc țuică sunt aduse din Portugalia. Pentru că sunt făcute din cupru, ele asigură calitatea țuicii. Un distilator de 50 de litri produce cinci litri de alcool cu o tărie de 80-90 de grade, în aproape trei ore", spune Sergiu Parfenii, directorul companiei. „Am încercat și eu. Vă asigur că această țuică e mai sănătoasă decât altele. Mulți cumpără cazanele pentru a le oferi cadou", mai adaugă patronul. Prețul unui astfel de utilaj ajunge la 4.000 de euro.

„Tendința este una eco. Utilajele expuse dăunează mai puțin mediului înconjurător "
Svetlana Ghelan, conducător ul proiectului Agrotech

„Am vrut să cumpăr un tractor mai mic, dar n-am găsit. Sunt foarte bune, dar aștept următoarea expoziție"
Tudor Terdea, agricultor

La expoziție participă 100 de companii din Austria, Cehia, Polonia, Rusia, Ucraina, Ungaria , Germania, România, Moldova, dar și Spania .

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite