Adoptaţi de părinţi, abandonați de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii de la orfelinat așteaptă ziua în care vor fi luați acasă
Copiii de la orfelinat așteaptă ziua în care vor fi luați acasă

Procedura anevoioasă de înfiere a copiilor şi, ulterior, lipsa unei monitorizări și a consilierii sunt printre principalele probleme ale famiilor adoptive.

Orfani sau abandonaţi de părinţii biologici, copiii devin prizonieri ai sistemului birocratic, care, de multe ori, descurajează cuplurile gata să-i ia acasă. Un studiu realizat de Ambasada Drepturilor Omului arată că procedura de adopţie este dificilă şi durează mult timp. „Din cauza lacunelor din legislaţie şi lipsei de profesionişti în domeniu, familiile care vor să înfieze un copil sunt nevoite să aştepte luni sau chiar ani în şir", spune preşedintele organizaţiei, avocatul Veaceslav Ţurcan.

Problemele nu se termină însă aici. După adopţie, aceste familii sunt abandonate de stat. Copii nu mai sunt monitorizaţi, iar părinţii nu beneficiază de consilierea care i-ar ajuta enorm. „Pe parcursul creşterii, ei se confruntă cu situaţii în care nu ştiu cum să reacţioneze şi cu întrebări la care nu au răspuns. În alte cazuri, situaţia lor financiară se schimbă, nu mai fac faţă cheltuielilor. Familia adoptivă se pomeneşte singură în faţa acestor probleme", explică psihologul Victoria Gonţa.

CHESTIONAŢI LA INFINIT
Antoniţa Fonari, secretarul Coaliţiei Naţionale a ONG-urilor, este unul dintre cei care a învins birocraţia şi a înfiat un băieţel. Ea povesteşte că, împreună cu soţul, a fost chestionată la infinit şi a trebuit să aştepte un an, însă încă pe atunci i se spunea că e un termen scurt. „Părinţii adoptivi sunt supuşi unor presiuni enorme din partea societăţii. Ar fi minunat să existe nişte programe de consiliere mai ales pentru cuplurile care au copii şi născuţi, şi adoptaţi", afirmă activista.

PROFILUL CUPLURILOR
Ministrul Protecţiei Sociale, Valentina Buliga, susţine că de vină sunt de multe ori funcţionarii, dar şi legislaţia imperfectă. Potrivit oficialului, e nevoie de un set întreg de acte normative pentru aplicarea noii legi privind adopţia. Specialiştii au realizat un profil al soţilor care vor să adopte un copil. „Au 40 de ani, sunt căsătoriţi de 15 ani şi locuiesc în mediul urban. Au o stare materială satisfăcătoare şi sunt angajaţi în sectorul privat sau public", îi descrie psihologul Svetlana Rusnac. Acelaşi studiu arată că 56% din copiii adoptaţi au vârste cuprinse între unul şi cinci ani, iar peste 60% sunt fetiţe. Totodată, 80% din solicitanţi caută copii sănătoşi.

După adopţie, familia este abandonată de stat şi se pomenește singură în faţa problemelor.
Victoria Gonţa, psiholog

MAI PUŢINI COPII ÎNFIAŢI
În 2010, au avut loc 162 de adopţii naţionale, iar în 2011 numărul acestora a scăzut până la 78. Astăzi, alţi 182 de micuţi au statut de copii adoptivi şi sunt în aşteptare. Asta în timp ce numărul famiilor gata să ia un copil acasă este cel puţin de două ori mai mare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite