Actorii din Republica Moldova au trecut la joburi de vară. Vezi GALERIILE FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu vacanța teatrelor, marii maeştri ai scenei moldoveneşti simt necesitatea de a se concentra și pe alte activități. Unii profită de abilităţile teatrale pe care le au, alţii își încearcă norocul în alte domenii sau chiar își deschid propriile afaceri.

Faptul că trebuie să mai caute o altă activitate nu este neapărat un lucru rău, consideră una dintre actriţele de frunte ale Naţionalului, Angela Ciobanu. Şefa trupei de actori de la „Mihai Eminescu" este şi profesoară la două instituţii de învăţământ - la Liceul cu profil teatral „Elena Alistar"şi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Capitală, iar pe timpul verii are elevii săi particulari cărora le predă arta vorbirii şi măiestria actoricească. „Lucrez cu interpreţi, prezentatori, de obicei, exersăm împreună la texte, îi învăţ cum să scape de complexele pe care le au", povesteşte Angela Ciobanu.

O ocupaţie asemănătoare are şi Ala Menşicov, actriţa de top a scenei de la „Eugen Ionesco", dar şi proprietara unei şcoli de teatru din Chişinău. Proiectul a prins contur acum trei luni, după ce ani în şir a stat la faza primară. „Acum, că teatrul este în reconstrucţie, am scos ideea din sertar şi am creat un studio unde predăm lecţii de artă teatrală pentru copii, adolescenţi şi maturi. Avem elevi de toate vârstele, de la pici de şase anişori şi până la adulţi trecuţi de 50 de ani, de la tineri care visează să devină actori renumiţi, până la cei care sunt doar pasionaţi de teatru", explică cea care a jucat roluri de regină de cel puţin trei ori în viaţă.

Ala Menşicov, acum doamna profesoară, spune că începutul i-a întrecut aşteptările şi că în toamnă se gândeşte să mai înfiinţeze câteva grupe.

image
image
image

Click aici să vezi prima GALERIE FOTO!

OLGA GUŢU COMPUNE POVEŞTI CU PĂPUŞI

„Am încheiat prima etapă, toată lumea şi-a luat diplomele, iar doritorii vor putea să continue cursurile. Ne-am luat şi noi o mică vacanţă şi o luăm apoi de la capăt", ne-a povestit actriţa, care se pregăteşte acum pentru turneul în Coreea din luna august, unde va evolua în monospectacolul „Ultima noapte la Madrid".

Desemnată actriţa anului 2011 pentru rolul jucat în „Pomul vieţii", Olga Guţu-Cucu mai are două meserii. Atunci când nu este în scenă, montează spectacole pentru copii la Teatrul Municipal de Marionete. Recent, a început şi administrarea unei spălătorii auto, afacere diferită de cea artistică, dar care îi asigură o sursă de venit. Actriţa de la Naţional mărturiseşte că adoră să compună poveşti cu păpuşi şi că şi-a început această activitate acum 15 ani.

„Evadez în lumea copiilor, unde mă relaxez şi mă simt altfel. E complet diferit de rolurile serioase pe care le am în scenă. Acum, pe vară, suntem în toiul activităţii, organizăm întâlniri cu grupuri de pici de la grădiniţe, avem numeroase deplasări în raioane. Chiar dacă nu este uşor să lucrezi cu micuţii, rămân împlinită după fiecare întâlnire cu ei", povesteşte Olga Guţu-Cucu.

Şi Ludmila Gheorgiţă, actriţă la „Satiricus", şi-a încercat norocul în diverse activităţi „extra-teatrale", însă nicio meserie nu i s-a potrivit. „Am predat ore o perioadă, dar lucrul cu copiii nu e pentru mine, nu am destulă răbdare. Am fost şi moderatoare de ceremonii, dar nici aici nu am putut să continui, nu mi-a ajuns tupeu", mărturiseşte actriţa cu peste 20 de ani de activitate în teatru.

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO cu actriţa Ludmila Gheorghiţă!

Fire flexibilă şi care se adaptează la orice mediu, Ludmila Gheorghiţă a muncit şi în afara ţării, însă niciodată nu a rezistat departe de casă mai mult de câteva luni. „Spre fericirea noastră, a actorilor, am avut şansa să plecăm în turnee şi să cutreierăm lumea, posibilitate care s-a subţiat considerabil în ultima vreme. Chiar şi dacă mi s-ar oferi un loc de muncă la vreun teatru prestigios din lume, nu cred că aş reuşi sufleteşte să mă «rup» de aici", precizează actriţa de la „Satiricus".

ÎN ROLUL TAMAREI

Deși e vară, Angela Ciobanu nu şi-a abandonat meseria. Artista va juca în noua producţie regizată de Sergiu Prodan, „Toate drumurile duc la Roma", unde o va interpreta pe Tamara, o femeie din Moldova care merge în Italia în căutarea unui trai decent.

Nu vor să părăserască scena din ţară

Deși recunosc că au avut numeroase posibilităţi să rămână să activeze în alte ţări, marii actori ai teatrului moldovenesc declară unanim că nu ar face acest lucru niciodată. „De opt ani de zile merg în turnee, am avut și o colaborare fructuoasă cu Teatrul de Castalia din Italia, de unde m-am întors cu noi experienţe, însă nu aș părăsi scena de aici niciodată. Pentru că așa trebuie să fie și pentru că îmi place", mărturisește Angela Ciobanu. „Întotdeauna am fost deschisă la noutate, însă doar ca să experimentez, să acumulez deprinderi, dar locul meu e pe scena din Moldova, indiferent de carenţele pe care le are teatrul autohton", spune Ludmila Gheorghiţă, actriţă la „Satiricus".

"Lucrez cu interpreți, prezentatori, îi învăț cum să scape de complexele pe care le au.
Angela Ciobanu, Actriţă la Naţional

"Am fost și moderatoare de ceremonii, dar n-am putut continua, nu mi-a ajuns tupeu.
Ludmila Gheorghiţă, Actriţă „Satiricus"

Citeşte cele mai noi ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite