AVERTIZARE METEOROLOGICĂ: Vânt cu viteze de 80 şi chiar 100 de kilometri pe oră în cea mai mare parte a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul meteorologic al Republicii Moldova a emis codurile galben şi portocaliu de avertizare, ce prevăd pentru sâmbătă, 9 aprilie, intensificarea vântului din nord-vest de 65-83 de kilometri pe oră, iar izolat, îndeosebi în zonele înalte, rafale de până la 100 de kilometri pe oră.

Vreme posomorâtă şi friguroasă în weekend, cu ploi şi vânt în rafale. Minimele vor coborî până la - 2 grade Celsius, duminică, iar maximele nu vor depăşi 12 grade Celsius, sâmbătă, în sudul ţării. Mai rece va fi în partea de nord şi în centrul ţării.
Pe alocuri vor cădea precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsori.
Duminică vom avea în toată ţara un cer variabil, cu ploi slabe şi soare timid ivit printre nori. Vântul va atinge la viteze de 60-65 de kilometri pe oră în unele regiuni, iar în zonele înalte din raioanele Edineţ, Briceni, Donduşeni, Ocniţa, Ungheni, Făleşti, Călăraşi, Nisporeni, Ştefan-Vodă, Căuşeni şi UTA Găgăuzia va ajunge chiar la 100 de km pe oră.
Meteorologii prognozează că răcirea va continua, cu preponderenţă în jumătatea nordică a ţării, şi în prima parte a săptămânii viitoare. Ploile vor continua pe întreg teritoriul.

Conform descrierii codurilor de avertizare meteorologică,

Cod galben: Condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri şi râuleţe etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.
Cod portocaliu: Condiţiile meteorologice prezintă pericol real, sunt prognozate fenomene periculoase de intensitate mare (vijelie, averse, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger, risc de inundaţii etc.), care pot influenţa negativ activităţile socio-economice şi pot cauza daune materiale substanţiale şi victime omeneşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite