62 de ani din ziua deportărilor din 1949. Liberalii au cerut condamnarea regimului comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de persoane s-au adunat, astăzi, în scuarul Gării din Chişinău pentru a comemora victimele celui de al doilea val de deportări operate în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949. Din cei 94 de mii de moldoveni deportaţi, doar 8.600 (9%) mai sunt în viaţă.

La eveniment au participat membrii Alianţei pentru Integrare Europeană, cu excepţia Partidului Democrat.

image

Ceremonia de comemorare a început cu depuneri de flori la piatra comemorativă instalată în scuarul Gării, unde guvernanții promit deja de 15 ani să construiască un monument în memoria celor deportaţi şi condamnaţi politic de regimul stalinist.

„Din păcate, doar o parte a societăţii este aici. Comuniştii au găsit de cuviinţă să nu participe la comemorare, deşi au fost invitaţi. Acum ne întrebăm: ei nu recunosc asemenea crime sau poate mai doresc astfel de tragedii", a întrebat Dorin Chirtoacă, primarul Capitalei. Edilul a adăugat apoi că „va veni ziua când comunismul va fi condamnat, la fel ca şi fascismul".

Este nevoie de legea Lustraţiei

Valentina Sturza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici, a cerut guvernanţilor să adopte hotărârea despre lustraţii, „ca să ştim cu toţii cine sunt adevăraţii criminali".

La comemrare a participat şi Octav Joga, preşedintele Asociaţiei Deportaţilor din România. „Nu uitarea şi resemnarea sunt soluţii ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. Am fost învăţaţi să uitam călăii, numai că iertarea noastră a fost prost înţeleasă", a declarat Octav Joga.

Printre persoanele deportate a fost şi Vasile Busuioc din raionul Ialoveni. În iulie 1949 acesta avea 14 ani. Vasile Busuioc ţinea în mână capul lui Lenin pe care era desenat simbolul fascismului. „Crimele comunismului sunt la fel ca şi cele ale fascismului. Fascismul a fost condamnat, iar comunismul - nu", a spus bărbatul.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite