Zilele Europene ale Patrimoniului la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilele Europene ale Patrimoniului încep pe 16 septembrie
Zilele Europene ale Patrimoniului încep pe 16 septembrie

În perioada 16-25 septembrie la Chişinău vor avea loc Zilele Europene ale Patrimoniului. Evenimentul va începe mai devreme cu lansarea unei cărţi despre situaţia reală a patrimoniului naţional, iar acţiunile se vor ţine lanţ până săptămâna viitoare.

Mâine, la ora 15.00, la Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei va fi lansată cartea „Patrimoniul cultural istoric al Republicii Moldova de la realitate la necesitate“. Publicaţia vine cu o prezentare a situaţiei din domeniul patrimoniului cultural istoric din republică, a situaţiei reale în care se găsesc monumentele de importanţă naţională cu statut protejat.

„În Moldova avem doar semnale proaste în ceea ce ţine protejarea patrimoniului naţional. Încă de la Independenţă, în Moldova au avut loc 80 de demolări, peste 150 de intervenţii degradate. De asemenea multe edificii se ruinează prin inacţiunea omului", explică Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor.

În cadrul aceluiaşi eveniment, pe data de 19 septembrie la ora 15.00 Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor va organiza o expoziţie de fotografii unde vor fi expuse cele mai reuşite fotografii realizate de tineri din cele 44 de state participante la proiect printe autori sunt şi doi fotografi din Republica Moldova.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Culturii programul integral al Zilelor Europene ale Patrimoniului va fi anunţat pe parcurusl zilei de astăzi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite