Bunica băiatului care a săvârșit 114 infracțiuni: „Vreau să-mi băgaţi nepotul la puşcărie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În doar doi ani, un adolescent din Durleşti a devenit groaza poliţiştilor. Are la activ 114 infracţiuni. Fură tot ce vede şi se droghează. Bunica îl vrea la închisoare, în timp ce oamenii legii ridică din umeri şi spun că nu-i pot face nimic.

Petru T. (nume schimbat - n.r.) şi-a început „cariera infracţională" pe când avea 12 ani. Atunci băiatul a spart o maşină din care a sustras tot ce a găsit. A continuat apoi cu alte furturi. Recent, când a fost surprins consumând droguri într-un apartament din Capitală împreună cu persoane între 25 şi 31 de ani, poliţiştii au făcut bilanţul: 114 delicte. De fapt, tânărul a fost dintotdeauna problema celor care l-au cunoscut. O spun chiar apropiaţii.

„Nepotul meu a furat tot ce se putea de furat de la vecini, doctori la care l-am dus, profesori care i-au predat. A luat 400 de euro, strânşi pentru înmormântarea tatălui meu. A sărit cu cuţitul la unchii săi. A încercat să-şi bată mama şi pe mine. Mi-a spus verde în faţa «îs bandit»", ne-a mărturisit bunica băiatului, Elena Socolov (65 de ani), care l-a crescut de mic.

TATĂL LUI, „UN BANDIT FĂRĂ SEAMĂ“
Mama puştiului s-a recăsătorit şi are alţi doi copii, aşa că Petru a ajuns în grija bunicii. Elena Socolov povesteşte că şi-a luat angajamentul să-l educe singură după ce l-a cunoscut pe tatăl acestuia. „Un bandit fără seamă. L-am fugărit de cum l-am văzut. Petru a crescut la fel ca el. E adevărat: aşchia nu sare departe de trunchi", afirmă ea.

Profesorii susţin că băiatul le dădea bătăi de cap încă din clasa I-a. „Fura bani de la colegi, înjura dascălii. A fost o adevărată povară pentru şcoală", spune Natalia Negru, director adjunct la şcoala Numărul 84 din Durleşti.

Disperate, rudele adolescentului văd o singură soluţie. „Trebuie băgat la închisoare. Dacă l-ar duce la puşcăria de la Lipcani, acolo unde stau băieţii de seama lui, poate ar scăpa de la moarte. L-am văzut cum consumă droguri. Nu-l mai poate ajuta niciun doctor", susţine bunica băiatului, care mai spune că nepotul ei a reuşit să fugă de Poliţie chiar şi în cătuşe.

Am încercat să discutăm cu Petru. Băiatul însă nu a fost de găsit. În acea zi tânărul a fost reţinut pentru că a încercat să fure dintr-un microbuz aproape 700 de lei. La scurt timp după ce a fost eliberat, minorul nu a mai fost de găsit.

„Acest copil nu mai are autorităţi. Părinţii, profesorii nu mai au niciun cuvânt de spus. Îşi ştie foarte bine drepturile şi este conştient că poate scăpa uşor de pedepsă. Oricât ne-am dori, el refuză asistenţă din partea noastră", explică Nelly Lelenco, inspector principal al Secţiei minori din cadrul Ministerului de Interne.

Oamenii legii dau vina pe situaţia din familie. „Practic, copilul a fost abandonat de mic de părinţi, fiind crescut de bunici. Nu a avut parte nici de afecţiune, nici de supraveghere. Problema unui copil vine întotdeauna din familie", susţine Nelly Lelenco.

Scos din şcoală şi trimis la corecţia care nu mai există

În aprilie 2010, instanţa a decis să-l plaseze pe Petru în şcoala pentru copii cu deficienţe de comportament de la Soloneţ, Soroca. La scurt timp, autorităţile au dispus închiderea instituţiei, singurul centru de reeducare a copiilor-problemă din Moldova. „Se încearcă schimbarea sistemului de justiţie pentru minori. Avem un vid în acest domeniu recunoscut de toată lumea. Acum Petru nu poate fi plasat nici în centre de reeducare, nici trimis înapoi la o şcoală, iar judecătorii nu-l privează de libertate", spune Nelly Lelenco.

Potrivit Codului Penal, tinerii cu vârsta de 14-16 ani pot fi atraşi la răspundere penală numai pentru săvârşirea infracţiunilor deosebit de grave şi excepţional de grave. Legea mai spune că minorul poate fi atras la răspundere pentru furt începând cu vârsta de 14 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite