Vom plăti cu 7-8% mai mult pentru curent. ANRE ar putea accepta integral solicitările distribuitorilor de majorare a tarifelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorările solicitate de către reţelele de distribuţie ar putea fi acceptate integral, a declarat directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov la încheierea primei runde de consultări, transmite Info-Prim Neo.

Gas Natural Fenosa a cerut creşterea tarifului cu 8,1%, până la 1,55 lei pentru un kWh, RED Nord - până la 1,65 lei kWh (+7,1%) şi RED Nord-Vest - până la 1,66 lei kWh (+7,8%). Solicitările nu au luat însă în calcul sau au luat doar parţial majorarea componentei de transportare a energiei. Întreprinderea de stat „Moldelectrica" a solicitat o majorare de peste 58% a tarifului de transportare, până la 10,72 bani pentru un kWh.

„O asemenea solicitare a trezit multe întrebări din partea celor prezenţi la consultările publice. ANRE a cerut să fie reactualizate datele şi prezentate din nou calculele care determină majorarea tarifelor şi argumentarea respectivă, atât din partea ÎS „Moldelectrica", cât şi din partea reţelelor de distribuţie", a declarat directorul ANRE.

Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie, a apreciat că solicitarea ÎS „Moldelectrica" este exagerată. „Şi în solicitările de majorare a tarifelor pentru consumatorii finali, prezentate de întreprinderile de distribuţie, sunt unele compartimente de cheltuieli care pot fi excluse. Sunt rezerve în baza cărora majorările solicitate să fie mai puţin drastice. Dar majorarea cerută de „Moldelectrica"este total exagerată şi nu se încadrează în logica economică. Face impresia că această întreprindere de stat a lucrat ani la rând fără profit, doar în pierdere", a spus Nicolae Mogoreanu.

Următoare rundă de consultări publice va avea loc vinerea viitoare, 27 aprilie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite