GALERIE FOTO Voluntari activi la vârsta a treia. Vezi cum își trăiesc bătrânețea vârstnicii din Soroca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieșiți la pensie și sătui de singurătate, vârstnicii din Soroca se adună la o organizaţie nonguvernamentală din oraş pentru a face voluntariat. Ei participă la cursuri de instruire, dansează, desenează, cântă sau merg la sala de fitness, iar o dată pe săptămână, își vizitează semenii ajutându-i pe lângă casă.

În oraşul Soroca, oamenii de vârsta a treia par să fi găsit elixirul tinereţii, cel puţin aceasta este prima impresie pe care ţi-o lasă vârstnicii care aleargă cu uşurinţă pe bandă, ridică greutăţi şi fac coadă la bicicletă. Foştii profesori îşi dau întâlnire la şezătorile săptămânale, ca pe vremuri. Într-o sală mică, găsim zeci de bătrâni care se întreţin cu activităţile preferate.

Tudor Tacu este liderul celor 22 de vârstnici care vin săptămânal la Asociaţia Obştească „Soarta", organizaţie ce derulează din 2010 proiectul „Îmbătrânire activă prin voluntariat". Fostul profesor de fizică şi matematică şi-a luat în serios rolul. „Mă bucur că am unde veni şi că nu mai stau singur acasă", spune bărbatul, care nu lipseşte niciodată de la întâlniri.

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

La fel de impresionată de activităţile de la centru este şi Olga Cojocaru, fostă profesoară de clasele primare, care îşi îndeamnă colegii să danseze şi să cânte pentru a se înviora înaninte de a merge la sala de fitness, activitatea preferată a voluntarilor neobişnuiţi de la Soroca. La cei 76 de ani femeia spune că vizitele săptămânale şi statutul de voluntar o fac să uite de lipsa copiilor şi a unui sprijin la bătrâneţe. „Înainte de a veni la centru eram foarte singură, stăteam toată ziua în casă şi plângeam. Acum familia mea este la centru", spune fosta profesoară.

Vadim Boiarschi este cel mai solicitat bărbat atunci când vine vorba de sala de forţă. Fostul profesor de educaţie fizică şi sport îşi monitorizează cu atenţie colegii şi nu se sfieşte să le dea indicaţii atunci când fac exces de forţă. Energia şi voinţa de viaţă a bătrânilor au determinat-o pe Asia Railean, preşedintele asociaţiei, să lanseze un nou proiect, „Îngrijiri la domiciliu".

BĂTRÂNII CARE ÎNGRIJESC ALŢI BĂTRÂNI
„Sunt 28 de persoane selectate ca beneficiari ai programului şi 20 de voluntari care au grijă de ei", explică şefa centrului.
În pofida anilor ce şi-au lăsat amprenta pe părul albit şi pe pielea încreţită, bătrânii spun că voluntariatul le-a schimbat viaţa şi că se simt mai tineri ca niciodată.

Ecaterina Cojocari de 87 de ani nu are un braţ şi un picior şi se numără printre beneficiarii programului. Olga Cojocaru o vizitează săptămânal, o ajută să facă ordine în casă, îi aduce de mâncare şi stă la poveşti cu ea. „La început când veneam în vizită la Ecaterina, era foarte nemulţumită de starea în care se află, însă pe parcurs am reuşit să ne împrietenim", spune fosta profesoară. Ţintuită la pat, Ecaterina nu se plânge de singurătate şi se uită cu dor la poza mamei, care nu mai e în viaţă, şi a fiicei pe care a pierdut-o la doar un an.

Şi-a extins activitatea la Iaşi

În iunie, Asociaţia „Soarta" și-a extins activităţile și la Iaşi. „O nouă șansă pentru bătrânii din regiunea transfrontalieră" va dura zece luni, timp în care experienţa de la Soroca va fi transmisă vârstnicilor din fosta capitală a Moldovei. De acest proiect beneficiază 50 de persoane care depășesc vârsta de 60 de ani din ambele oraşe. Vârstnicii primesc îngrijiri medicale şi sociale la domiciliu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite