„Visuri Volatile“ schiţate de jurnalistul Vasile Botnaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Vasile Botnaru
Jurnalistul Vasile Botnaru

Siluetele schiţate de jurnalistul Vasile Botnaru şi-au găsit locul la expoziţia „Visuri Volatile" la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău.

Vernisajul a inaugurat Galeria Parter a muzeului. Vasile Botnaru spune că are această pasiune de 15 ani. Cel care l-a determinat să-şi prezinte publicului lucrările a fost scriitorul Emilian Galaicu-Păun. „Singur că a ajunge la muzeu este o ocazie rară şi pentru mine este cu atât mai extraordinar, pentru că nu sunt profesionist, nu am făcut şcoală de pictură şi niciodată nu aş fi îndrăznit să îmi expun lucrările dacă cineva nu m-ar fi încurajat, cum a fost Emilian Galaicu-Păun. Acum că aceste desene ale mele inaugurează o sală unde pe viitor vor fi expuse lucrări de grafică, pentru mine este o enormă onoare", a spus Vasile Botnaru pentru Info-Prim Neo.

Potrivit jurnalistului, schiţele ilustrează laitmotivul relaţiilor dintre un bărbat şi o femeie. Prezintă stările unui cuplu care fie este în plin sentiment de dragoste, fie este la finele sentimentelor. „Le-am numit «Visuri Volatile» pentru că acestea sunt exact secundele pe care uneori reuşesc să le prind şi ele până dimineaţă se risipesc, se transformă într-o ceaţă, dar eu reuşesc să le prind de coadă, să le pun pe hârtie şi să le oblig să trăiască aşa cum le-am văzut eu într-o secundă. Dar ca orice visuri ele se volatilizează, dispar. Visurile întotdeauna sunt mai multe decât posibilităţile de materializare", a spus autorul expoziţiei.

Directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a remarcat că schiţele lui Vasile Botnaru sunt o grafică venită dintr-o gestică excepţională. „Mi-aş dori să am foarte mulţi colegi printre breasla artiştilor plastici care ar ordona atât de liber şi atât de spontan şi în acelaşi timp atât de raţional suprafaţa undei foi", a spus Tudor Zbârnea. „Cu bucurie constat că Vasile Botnaru este un artist care iubeşte mult grafica, un non-conformist", a mai spus directorul muzeului.

Scriitorul Emilian Galaicu-Păun a subliniat că tehnica schiţelor lui Vasile Botnaru aminteşte de tehnica mingii pe pagina albă. „Are ceva din tăietura acestei mingi, aminteşte de haikuul japonez, de tot ce înseamnă mişcare gestuală foarte iute şi foarte exactă. Dincolo de improvizaţia pe hârtie se simte foarte bine o mână sigură, care taie în carne vie", susţine scriitorul.

La inaugurare au fost prezenţi personalităţi şi prietenii apropiaţi ai jurnalistului, printre care şi ex-preşedintele Petru Lucinschi, liderul PL, Mihai Ghimpu, scriitorul Vladimir Beşleagă, dar şi colegi de breaslă. Expoziţia „Visuri volatile" poate fi admirată la Muzeul Naţional de Artă până în data de 4 decembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite