Viaţa văzută prin ochelari olandezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătrânii din raionul Soroca spun că Olanda este „mama lor", recunoscători că o asociaţie din această ţară le asigură, din 2010, tratament oftalmologic gratuit, inclusiv intervenţii chirurgicale la ochi. Vârstnicii sunt diagnosticaţi la Clinica Oftalmologică din Soroca, iar apoi ajung pe mâna celor mai buni medici din ţară care operează la Floreşti.

Bătrânii reuniţi de asociaţia „Soarta" din Soroca consideră Olanda un fel de a doua patrie a lor. Au doar cuvinte de mulţumire pentru această ţară, despre care ştiu puţine, dar îi dedică poezii şi melodii. „Oameni buni cu suflet mare, ei sunt peste hotare, dar ne trimit ajutoare ca o apă curgătoare", aşa îi descrie pe sponsorii de la asociaţia olandează care finanţează organizaţia „Soarta" pensionara Olga Cojocaru, fostă învăţătoare.

Majoritatea vârstnicilor care beneficiază de programele olandeze au fost cândva profesori. Ajunşi la pensie, mulţi abia de reuşesc să se întreţină cu bănuţii de la stat. Nici nu-şi permiteau să viseze la intervenţii chirurgicale costisitoare. Este şi cazul Elenei Gâtlan (80 de ani), operată la ochi datorită binefăcătorilor olandezi, care acum spune cu mândrie că după intervenţie a întinerit.

„Nu vedeam de trei ani, iar acum văd bine şi pot să mă descurc să fac ceva pe lângă casă. Când am realizat că pot să văd bine obiectele şi culorile am simţit că m-am născut a doua oară", mărturiseşte bătrâna, scuzându-se că a uitat numele doctorului care a operat-o.

6.400 de lei. Atât costă, în medie, o operaţie de cataractă. Preţul depinde de calitatea lentilei şi experienţa doctorului.

PESTE 3.000 DE BĂTRÂNI CU PROBLEME
Asea Railean, preşedinta ONG „Soarta", spune că aceasta este singura şansă pentru bătrânii care nu-şi pot permite să plătească peste 6.000 de lei pentru o operaţie de cataractă. „Ideea de a deschide o clinică în Soroca le-a venit olandezilor după ce au fost în vizită la zeci de bătrâni care aveau probleme de vedere sau chiar erau orbi. Ulterior am aflat că în raionul Soroca sunt peste 3.000 de pensionari cu deficienţe de văz", a explicat directoarea.

Ion Baraniuc este un alt bătrân căruia i-a fost înlocuită lentila naturală cu una artificială. Bărbatul a lucrat toată viaţa şofer de tractor şi combină, însă pensia de 700 de lei este prea mică pentru a-şi rezolva problemele de vedere. „Mi-am operat un singur ochi cu care nu mai vedeam de un an şi acum văd mai bine decât cu celălalt", povesteşte bărbatul, care se plânge că are nouă copii, dar toţi sunt împrăştiaţi prin lume.

Bătrânii care ajung la spitalul din Floreşti sunt operaţi de cei mai buni doctori din ţară. „Îi tratăm, în special, de cataractă, de care suferă mulţi bătrâni. Cu vârsta, mulţi oameni ajung să vadă ca prin ceaţă, iar noi îi ajutăm să-şi recapete vederea", explică Valeriu Cuşnir, medic-asistent.

Pentru mine fiecare operaţie este o satisfacţie profesională, dar este o diferenţă mare între reuşita operaţiei şi rezultatul acesteia.
Valeriu Cuşnir, chirurg-asistent

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite