GALERIE FOTO Peste 2.000 de tone de bomboane şi 700 de dragoni. Vezi cum se pregătesc fabricile de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzătorii de dulciuri aranjează jucăriile pe rafturi
Vânzătorii de dulciuri aranjează jucăriile pe rafturi

Startul febrei de Crăciun şi de Anul Nou s-a dat acum câteva săptămâni în companiile care lucrează de zor pentru a-şi pregăti stocurile de sezon. Dragonaşii, ursuleţii şi iepuraşii prind viaţă pe benzile rulante ale întreprinderilor. Atât jucăriile, cât şi bomboanele, cozonacii sau şampania sunt gata să pornească spre magazine, iar de acolo să ajungă pe mesele noastre sau sub tradiţionalul brad.

Pentru lucrătorii unei fabrici de jucării din Capitală agitaţia sărbătorilor este în toi. Prinşi între sute de comenzi, muncitorii dau viaţă dragonaşilor, simbolul anului 2012, pe care copiii le vor găsi în cadourile de Crăciun. Înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor, însă, acestea trec prin mâinile şi imaginaţia maturilor, care hotărăsc cum vor arăta creaturile, potrivind ochi, nasuri sau zâmbete. Mai întâi forma unui dragon este proiectată pe material, animăluţul este cusut şi umplut cu burete, după care este înzestrat cu ochi, gene, nas, fulare, căciuliţe şi mănuşi.

SE JOACĂ LA LOCUL DE MUNCĂ
Iaroslavna Semencenco de 40 de ani „se joacă" de jumătate de an, de la ora 8.30 dimineaţa până la ora 18.00. Ea hotărăşte cât de vesele sau triste vor fi jucăriile, cine va purta şapcă sau eşarfă, dar şi ce tipuri de nas vor avea papiţoii. „Îmi place foarte mult munca pe care o am pentru că tot timpul facem jucării noi. Este ca şi cum te-ai juca la locul de muncă", ne-a spus femeia, îngrijorată de soarta altor 500 sau 700 de dragoni ce urmează să prindă viaţă în acest an. „Trebuie să facem sute de dragoni, avem comenzi şi de costume de Moş Crăciun. La noi este deja atmosferă de sărbătoare, mai ales când ne gândim că micuţii vor primi în dar anume jucăriile făcute de noi", mai spune femeia.

Magazinele care vând jucării au fost controlate la sânge Tatiana Grosu aranjează jucăriile care de sărbători vor ajunge pe rafturile magazinelor din Capitală Şi fabricile ce produc dulciuri s-au pregătit de sărbători

CLICK AICI SĂ VEZI GALERIA FOTO

Cu zeci de dragoni înşiraţi pe masă, ce aşteaptă să fie finisaţi, sau puşi pe rafturile fabricii, Iaroslavna ne spune că nu are o jucărie preferată, însă îşi aminteşte că i-a fost greu să se despartă de personajele din Madagascar şi de un dragon cu şapcă şi fular. „Mă mândresc cu fiecare jucărie pe care am făcut-o. Cred că pentru a avea un astfel de lucru trebuie să iubeşti jucăriile de pluş şi să ştii să te joci cu ele. În fiecare seară când ajung acasă sunt luată la întrebări de copii. Ce ai făcut azi la lucru? Cum arăta jucăria?", mai spune Iaroslavna. Cusătoresele fabricii spun că cel mai important în crearea unei jucării este răbdarea. Astfel un dragonaş mic poate fi cusut în 10-15 minute, iar o jucărie mare de vreo 75 de centimetri într-o oră.

„COPIII IUBESC IEPURAŞII“
Preţul jucăriilor made in Moldova începe de la 68 de lei pentru un papiţoi mic şi poate ajunge la 850 de lei pentru o jucărie mare. Directorul fabricii toys.md din Capitală spune că deocamdată face faţă concurenţei jucăriilor aduse din China. „Oamenii caută produse fabricate în Moldova şi în Europa pentru că cele din China au un miros ciudat. Nu mai vorbim de calitate", explică Valentin Melnic, directorul fabricii. Patronul mai spune că chiar dacă anul acesta va fi cel al dragonului, copiii moldoveni sunt adepţii iepuraşilor, care sunt solicitaţi în orice perioadă a anului. „Copiii iubesc iepuraşii şi ursuleţii. Totuşi sunt şi micuţi care renunţă la jucăriile de pluş alegând tot felul de roboţi şi alte obiecte moderne, însă noi credem că vom avea mulţi cumpărători", mai spune Valentin Melnic.

Peste 2.000 de tone de bomboane

E sărbătoare şi pe benzile rulante ale fabricilor de dulciuri şi de produse de panificaţie. Aici alte sute de oameni decid ce cozonaci, bomboane sau şampanie vor pune moldovenii pe masa de sărbătoare. „Pentru prima dată pregătim pentru Crăciun cozonacul Stollen, care a apărut în Germania. Începând cu 1 decembrie pe piaţă vor apărea şi cozonacul moldovenesc, dar şi Panettone cioco şi dolce", spune Margareta Bolocan, şeful Direcţiei marketing a unei fabrici de panificaţie.

Comercianţii s-au pregătit să satisfacă şi capriciile micuţilor. „Avem jucării umplute cu bomboane, cu care mai apoi copiii se pot juca", mai spune aceasta. Un astfel de cadou costă între 54 şi 129 de lei. Pregătirile sunt în toi şi la fabricile de şampanie. Dacă anul trecut Cricova a produs 4,2 milioane de sticle de vin spumant, anul acesta managerii Combinatului speră să mărească producţia cu 10%. Fabrica de bomboane Bucuria vine cu daruri în formă de brad, lădiţă magică sau fulgi, umplute cu dulciuri tradiţionale. „De obicei, vindem de sărbători peste 2.000 de tone de dulciuri. Anul acesta sperăm să vindem mai mult", spune Veceslav Lica, şeful Direcţiei de vânzări şi marketing la „Bucuria".

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite