Vara aceasta cărţile sunt la modă. Vezi care sunt cei mai solicitați autori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii „Adevărul" au făcut un raid pe la librăriile din Capitală şi au aflat ce mai citesc moldovenii în perioada concediilor, care sunt cei mai solicitaţi autori şi cele mai cumpărate titluri. Potrivit librarilor, în 2011 vânzările au crescut cu peste 10%. Totul se datorează faptului că aceştia au oferte mai bune, iar piaţa este în creştere.

Editorii se declară mulţumiţi. „Anul acesta, vânzările sunt neaşteptat de bune. Asta se datorează atât faptului că avem oferte tentante şi preţuri accesibile", a declarat Veronica Vidraşcu, prim-director adjunct la Editura „Litera". De aceeaşi părere este şi Gheorghe Erizanu, directorul editurii „Cartier". „Comparativ cu sezonul trecut, vara aceasta, vânzările au crescut cu aproximativ 10%, însă până la sfârşitul lunii august urmează un sezon mort. În general, oamenii nu citesc", afirmă Gheorghe Erizanu.

Potrivit librarilor, cel mai bine se vând cărţile pentru copii, după care urmează cele pentru elevii, care citesc ceea ce li se cere la şcoală sau ce este la modă. Maturii rămân adepţii romanelor lui Dostoevski, Tolstoi, Dumas, Bulgakov sau a lecturii uşoare semnate de Paulo Coelho, mai susţin vânzătorii de cărţi.
Pe Silvia Sârbu am întâlnit-o la o librărie, la standul „Cărţi pentru copii". Prinsă între sutele de cărţulii colorate, femeia spune că este foarte important ca cei mici să prindă gustul cititului încă din familie. „ Am o fetiţă de doi ani şi mai aştept un copil. Fetiţei îi plac foarte mult «Albinuţa», «Scufiţa Roşie», «Capra cu trei iezi», iar acum vreau să cumpăr câteva cărţi cu poveşti şi pentru micuţul pe care-l aştept", spune mămica.

PAULO COELHO ESTE PE VAL
Atunci când vine vorba de adolescenţi, unii se limitează la lista titlurilor propuse de către profesori pentru vacanţa de vară, iar alţii asimilează cu uşurinţă trendul în literatura propusă de ţările din Vest. „Mulţi cumpără operele lui Mihai Eminescu pentru cadouri, la fel de bine se vând şi cărţile semnate de Mircea Eliade, Liviu Rebreanu sau Grigore Vieru", spune Valentin Guchium, administratorul unei librării din Capitală.

Tineri preferă carţile autorilor de pe alte meleaguri, mai ales cele cu vampiri semnate de Stephenie Meyer şi cu vrăjitorul lui J. K. Rowling, care au înnebunit tinerii de pe tot mapamondul. „Încerc să combin lista de la şcoală cu cea personală", spune Cristina Chistruga, elevă în clasa a XII-a. Atât tinerii cât şi adulţii preferă stilul lui Paulo Coelho. Lectura uşoară a autorului îl plasează pe lista celor mai căutaţi din Chişinău. „Paulo Coelho s-a vândut tot timpul foarte bine", spune Olesea Rotaru, reprezentantul „Diverta". Totuşi mulţi maturi preferă vara lecturi mai serioase Dostoevski, Tolstoi sau Dumas, Hugo sau Bulgakov.

CÂT CITESC MOLDOVENII
Potrivit „Barometrul Opiniei Publice", realizat de către Institutul de Politici Publice, în noiembrie 2010, doar 1,6 % dintre moldoveni citesc în fiecare zi, 50% n-au citit nicio carte în ultimele trei luni, iar 12% citesc o dată pe lună sau mai rar.

Titlurile de hobby, la fel de căutate

Moldovenii care intră în librării nu se limitează doar la beletristică. Pentru că piaţa cărţilor este variată, ei se delectează cu de toate. Dintre cărţile de specialitatea la mare căutare sunt cele din domeniile drept, economie, psihologie sau volumele semnate de Blair Singer, Robert Kiyosaki, Sigmund Freud. Andrei Odobescu, administrator la o librările din Capitală, spune că în general fiecare persoană îşi alege cărţi după buzunar.
La capitolul hobby, cele mai cumpărate sunt cele despre grădinărit sau horoscop, ce pot ajunge şi la 350 de lei volumul, în funcţie de calitatea acestuia.

DE LA AUTOEDUCARE LA FILOSOFIE

La fel de solicitate sunt şi cele gastronomice, iar printre bucătari preferaţi ai moldovenilor este Jamie Oliver, reţetele căruia ajung la 30-50 de lei, volumul. De asemenea, mulţi cumpărători achiziţionează cărţi şi pentru autoeducare, cele mai de succes titluri sunt cele care oferă secretul reuşitei în viaţă.

La mare căutare sunt volumele „Fetele rele obţin tot ce vor, fetele bune nu pierd nimic" scrisă de Ute Ehrhardt, care costa 90 de lei, dar şi „Barbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus" de John Gray. Mai puţin solicitate sunt titlurile filosofice. „Acest tip de lectură este cam dificil şi nu poate fi consumat de oricine", explică Andrei Odobescu. Cele mai costisitoare sunt albumele care ajung şi la 1.000 de lei.

"Citesc patru-cinci cărţi pe lună. Dacă aş avea un salariu mai mare aş cumpăra mai multe cărţi."
Eduard Pântea, programator

"Autorul meu preferat este Agatha Christie. Citesc de fiecare dată când sunt în vacanţă."
Iulia Chirigiu, studentă

" Cred că preţurile sunt cam exagerate sau poate salariile noastre sunt prea mici."
Ecaterina Şveţ, profesoară

Cititoarele care nu se satură

Conform unui studiu recent realizat în Marea Britanie, femeile nu pot lăsa o carte din mână, atunci când o încep, pe când bărbaţilor li se întâmplă adesea să o abandoneze. De asemenea, există de două ori mai mulţi bărbaţi decât femei care nu au dus niciodată o carte până la sfârşit. Cercetarea propune patru categorii inedite: „cititorii înfometaţi", „cititorii tip melc", „colecţionarii de biblioteci" şi „cititorii tip Napoleon".

„Cititorii înfometaţi" sunt, de fapt, „cititoare". În schimb, mai mulţi bărbaţi sunt „cititori tip melc", care lecturează încet, dar cu mare atenţie. „Colecţionarii de biblioteci" sunt tot de sex masculin - cumpără cărţi, dar nu le citesc. Ultima categorie restabileşte egalitatea între sexe. „Cititorii tip Napoleon", cei care au deschise cel puţin două cărţi pe birou şi le citesc, în paralel, sunt în egală măsură bărbaţi şi femei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite