Uniţi de dorinţa de a-şi recăpăta libertatea. Află cine sunt tinerii care au câştigat marele premiu al unui festival din Iaşi. Vezi VIDEO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au câştigat concursul cu dansul „Picături de foc“
Tinerii au câştigat concursul cu dansul „Picături de foc“

Câţiva tineri cu dizabilităţi din Chişinău, ajutaţi de şase elevi de la Liceul Academiei, au format un ansamblu de dansuri. Într-un termen-record, ei au reuşit să câştige marele premiu al unui festival din Iaşi. Adolescenţii cu deficienţe fizice şi psihice şi-au impresionat semenii prin originalitate, executând figuri atipice pentru ei.

Virginia Fişer este psiholog la Liceul Academiei de Ştiinţe, iar Maria-Eliza Dudnic îşi face studiile în anul IV la Academia de Arte, la coregrafie. Ideea de a crea un ansamblu de dansuri pentru invalizi le-a venit când au aflat despre Festivalul Naţional „Împreună pentru viitor", care se organiza la Iaşi. Republica Moldova a primit o invitaţie, dar nu avea cine să ne reprezinte.

Tinerele s-au apucat de lucru cu o lună înainte de ziua în care urma să evolueze formaţiile artistice la Iaşi. Mai întâi şi-au împărtăşit visul elevilor de la Liceul Academiei de Ştiinţe. Şase dintre aceştia au fost încântaţi să danseze împreună cu persoane care sunt marginalizate de societate din cauza handicapului care îl au. Fetele au mers apoi la Centrul „Speranţa", fecventat de invalizi. De acolo au fost selectaţi cinci dansatori: trei erau în scaunul cu rotile, unul, deşi putea mergea, se deplasa cu dificultate şi altul suferea de sindromul down. „Astfel a apărut formaţia pe care am numit-o «Inimi Libere», aşa cum se visează cei care nu pot merge: liberi de boală şi de scaunele cu rotile", a spus Virginia Fişer.

A urmat o lună de repetiţii istovitoare în holul Liceului Academiei de Ştiinţe, unul din puţinele locuri din Chişinău unde se poate intra uşor chiar şi fiind într-un cărucior. Adolescenţii se întâlneau în fiecare zi după ore şi repetau până seara târziu. Tot împreună au brodat nişte stofe de culoare roşie şi albastră pe care le-au folosit în timpul reprezentaţiei lor. Dansul a fost numit „Picături de foc", iar pânza din mâinile dansatorilor crea impresia unei lupte între foc şi apă.

MÂNDRI DE REZULTATE
Copiii erau extrem de emoţionaţi. Se bucurau enorm la fiecare mişcare nouă învăţată. „Uneori mi se părea că am pus figuri prea complicate pentru ei şi doream să le simplific. Îmi spuneau hotărâţi că le va ieşi bine. Am obţinut rezultate de care se mirau chiar şi profesorii lor", povesteşte entuziasmată coregrafa Maria-Eliza Dudnic. „Ne mira că nu oboseau niciodată. Aveau o dorinţă enormă de a face acest dans", adăugă Virginia Fişer.

Copiii au reuşit să înveţe dansul care conţinea şi trucuri destul de complicate cu scaunul pe rotile. „Era greu pentru toată lumea, iar faptul că am luat atunci premiul mare a fost o mare surpriză pentru noi", mărturiseşte Maria-Eliza. La Iaşi au făcut cunoştinţă cu persoane care au aceleaşi probleme. „Ne-a emoţionat când am văzut copii surzi, care în viaţa lor n-au auzit un cântec", a spus Virginia Fişer. Membrii ansamblului „Inimi libere" se întâlnesc periodic. După sărbătorile de iarnă ei se vor reîntâlni în holul Liceului Academiei de Ştiinţe ca să înceapă pregătirile pentru ediţia viitoare a festivalui. La anul doresc să aibă o prestaţie şi mai bună.

Vezi VIDEO:


Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite