Uniunea Europeană ar putea aloca mai multe fonduri pentru reformele implementate în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Țara noastră poate beneficia de 100 de milioane de euro, bani puși la dispoziție de UE în cadrul anului 2011, însă totul depinde de calitatea și viteza de implementare a reformelor cerute de Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută a fost aprobat  programul anual bilateral Uniunea Europeană-Republica Moldova datorită cărui Moldova va primi 78,6 milioane de euro.

Din suma toatală, 42, 6 milioane de euro urmează să fie investite în sectorul energetic în domeniul surselor regenerabile a energiei și a eficienței energetice, 14. 6 milioane de euro sunt destinate pentru consolidarea comprehensivă a capacităților instituționale, iar 12 milioane de euro și respectiv 10 milioane de euro vor fi cheltuiți pentru consolidarea încrederii oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului și pentru reforma jusției.

Dirk Schuebel, șeful Delegației UE în Republica Moldova a menționat că cele 78,6 milioane de euro nu reprezintă ultimul ajutor financiar primit de la UE. Începând cu anul curent și pănă în 2013, UE a a mai pus la dispoziție adițional o sumă de 1,24 miliarde de euro pentru țările ce fac parte din Parteneriatul Estic, iar Moldova va mai beneficia de asisțență și în cadrul programelor multinaționale ale Uniunii Europene.

Am mai putea primi 16, 1 miliade de euro

Moldova ar putea primi încă 16, 1 miliade de euro de la Uniunea Europană asta doar cu permisiunea celor 27 de țări-membre care vor decide soarta noului buget pentru vecinătatea europeană. „De la finalul lunii iunie, Comisia Europeană a prezentat un nou buget pentru Vecinătatea Europeană care cuprinde o perioadă de șase ani 2015-2020. Noutatea bună este că în situația economică dificilă acest buget este mai mare cu 40% față de cele 11,4 miliarde de euro, bani alocați pentru perioada 2006-2013", a explicat Dirk Schuebel.

Totuși, odată cu noile fonduri primite de la UE se vor înăspri și condițiile de implementare a reformelor. „Acești bani vor fi alocați pentru reformele politice, economice și sociale, dar pentru a sprijini prioritățile convenite în planul de Acțiuni pentru Politica Europeană de Vecinătate", a declarat Dirk Schuebel.

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite