Transnistria este proba de foc a Republicii Moldova, în vederea integrării în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldova trebuie să se implice mai mult în reglementarea conflictului transnistrean, au declarat mai mulţi experţi internaţionali, întruniţi în cadrul Forumului Moldova-UE.

„Există mai multe progrese, dar nu câtea ne-am dori noi", spune Daniel Nord, directorul Institutului internaţional de cercetare a păcii, de la Stockhom. „Trebuie să fie întreprinse eforturi suplimentare, să se comunice mai mult. Organizaţiile internaţionale oferă mediul necesar de soluţionare a conflictului, dar soluţia trebuie să convină ambelor părţi implicate", afirmă Ihor Kharchenko, reprezentantul special al Ucrainei la negocierile în formatul 5+2.

Afirmaţia a fost susţinută şi de Philip N. Remler, şeful misiunii OSCE în Moldova, care a menţionat că vrea să vadă mai multă implicare din partea autorităţilor moldovene. „Moldova trebuie să preia sentimentul de proprietate asupra acestei probleme", a mai adăugat reprezentantul OSCE.

Statut special pentru Transnistria
Potrivit lui Eugen Carpov, vicepremierul pe reintegrare, la următoare întâlnire informală de la Viena, care va avea loc în aprilie, se va propune acordarea unui statut special Transnistriei în componenţa Moldovei. Unii experţi afirmă că Transnistria nu are nevoie de un statut juridic special, ci doar de un tratament special. „Nimeni nu poate fi angajat în reglementarea acestui conflict decât Moldova. Rusia nu prea ştie ce să facă cu această regiune", susţine Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite