Transnistria, testul Moldovei spre UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regiunea Nistreană este principala problemă ce ar putea să ne dea bătăi de cap în negocierile Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE (ALSAC) aceasta este concluzia unui studiu realizat de către Centrul Expert-Grup şi Grupul Economic German.

Experţii trag un semnal de alarmă spunând că UE este îngrijorată de faptul că ţara noastră nu controlează teritoriul transnistrean. „S-ar putea ca Moldova să nu fie în stare să garanteze respectarea regulilor de origine şi s-ar putea ca exporturile din această regiune să beneficieze de facilităţile acordului, iar importurile nu", explică Valeriu Prohniţchi, director Expert-Grup.

Specialiştii spun că chiar şi aşa, UE este interesată de schimbul comercial cu Transnistria. „Acordul de liber schimb ce implică şi regiunea transnistreană este considerat un instrument soft pentru acelerarea procesului de soluţionare a conflictului", a declarat directorul Exter-Grup.

Atât autorii studiului cât şi Valeriu Prohniţchi au sugerat două posibile scenarii pentru a depăşi această situaţie. În primul caz, s-a propus ca teritoriul Nistrean să fie tratat ca un teritoriu vamal distict, iat în cel de-al doilea caz, să existe o înţelegere între Moldova şi UE în care Bruxelles-ul să accepte faptul că ţara noastră nu poate controla această regiune.

Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană spune că singura soluţie ce ne-a putea scăpa de aceste probleme este schimbarea situaţiei în direcţia reîntregirii Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite