Transnistria, piedică pentru integrarea Republicii Moldova în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gherman, Viceministru de Externe susţine că viitorul acord de liber schimb cu UE va trebui să fie aplicat şi în Transnistria.
Natalia Gherman, Viceministru de Externe susţine că viitorul acord de liber schimb cu UE va trebui să fie aplicat şi în Transnistria.

Nesoluţionarea conflictului transnistrean reprezintă cel mai mare risc pentru viitorul Acord privind instituirea zonei liber schimb cu Uniunea Europeană. Oficialii susţin că încercările de a include reprezentanţii Tiraspolului în grupurile de negociatori cu UE au eşuat din cauza nedorinţei autorităţilor separatiste.

Un acord de liber schimb clasic putea fi negociat cu UE în mai puţin de un an, însă un acord cuprinzător şi aprofundat complică puţin lucrurile pentru Republica Moldova. Avantajul este însă că înscrie ţara pe o traiectorie europeană şi o apropie de clubul comunitar. Sunt concluziile autorilor studiului „Consecinţele unei zone de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare asupra economiei Republicii Moldova", lansat ieri la Chişinău.

Studiul face o analiză minuţioasă a schimburilor comerciale ale Moldovei cu toate ţările UE, a acţiunilor realizate până în prezent, şi sugerează ce are de făcut ţara noastră pentru a încheia, într-un orizont de timp rezonabil, un acord de liber schimb cu UE.

Referindu-se la stadiul actual al negocierilor, Victor Barbăneagră, viceministru al Finanţelor, a menţionat că 21 dintre cele 25 de capitole ale blocului economic negociate cu UE au fost deja închise. „Au mai rămas patru, printre care protecţia mediului, transporturile şi taxarea, care sunt, poate, cele mai complicate", a precizat oficialul.

Viceministrul a ţinut să sublinieze că în privinţa ajustării taxelor şi accizelor la cotele din UE, autorităţile de la Chişinău sunt „foarte precaute", deoarece o majorare prea mare a taxelor la ţigări sau alcool poate duce la creşterea contrabandei din Ucraina.

Transnistria, o „nucă tare"

Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe, a remarcat că viitorul acord de liber schimb „va trebui să fie aplicat pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în Transnistria", asupra acestui aspect insistând şi UE şi SUA. „Atunci când discutăm anumite poziţii ce se referă la sectorul economic, îi invităm şi pe reprezentanţii din regiunea transnistrează să facă parte din echipa de negociatori. Din păcate, până acum, Tiraspolul n-a dat curs invitaţiilor", a spus Natalia Gherman.

Ciprian Chicu, lector la Universitatea din Bucureşti şi coordonatorul studiului, susţine că în negocierile pentru zona de liber schimb, Transnistria reprezintă o „nucă tare". „Contrabanda cu produse alimentare, alcool sau ţigări reprezintă afaceri profitabile (într-un mediu nereglementat), în care sunt implicaţi afacerişti ruşi, ucraineni şi moldoveni", a explicat Ciprian Chicu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite