Tractoare cu GPS şi pere de un kilogram la târgul de la Moldexpo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţăranii, fermierii, dar şi producătorii de tehnică agricolă şi-au dat întâlnire ieri, la Moldoexpo, unde a fost dat startul săptămânii agroindustriale.

Ion Ciocan din Lozova se laudă că ştie secretul succesului în agricultură, iar rezultatul poate fi văzut chiar la standul de la târg, care a început ieri şi va dura până sâmbătă, 22 octombrie. Bărbatul se mândreşte cu sute de dovleci despre care spune că „i-a crescut ca pe propriii copii" şi care, de dragul lui, au ajuns la greutatea de 80 de kilograme. „Încerc să arăt că nu este greu să creşti nişte bostani imenşi, important e să ai voinţă", explică Ion Ciocan. În cei şapte ani de când creşte dovleci în grădină, cel mai mare „copil" a ajuns la 120 de kilograme, iar reţeta este simplă. „Am avut un consultant din Canada care mi-a trimis nişte seminţe, dar nu mi-a spus cum să am grijă de ei. M-am descurcat. Din 20 de seminţe numai una s-a deschis, iar canadianul mi-a spus că am avut noroc", povesteşte omul. „Un kilogram de dovleac costă trei lei. Ce nu reuşesc să vând donez la casele de copii", mărturiseşte bărbatul.

PERE DE APROAPE UN KILOGRAM
La câţiva metri distanţă, şi Dumitru Ghilinschi a venit de la Orhei pentru a-şi expune pomii, dar şi fructele uriaşe. El spune că este în aşteptarea cumpărătorilor. A expus câteva mere imense şi nu ezită să se laude că fructele cresc ca pe drojdii în mâinile lui. „Am mere şi mai mari pe care nu le-am adus la expoziţie ca să nu se sperie lumea. Am şi pere de 850 de grame, iar într-un kilogram intră două maxim trei mere", spune bărbatul care îşi petrece majoritatea timpului îngrijind pomi încă din 1996. Bucuros că expoziţia din săptămâna agroindustrială i-a adus zeci de cumpărători, bărbatul spune că vrea să-şi extindă afacerea. „Acum livada este tânără, dar sper să reuşesc să ajung să export mere şi în străinătate pentru că profitul este bun", conchide comerciantul.

TRACTOR CU GPS
În timp ce agricultorii ademeneau clienţii cu fructe arătoase, comercianţii de utilaje şi tehnologii agricole se întreceau la cai putere, inovaţii de ultimă oră, dar şi la preţuri. Un tractor cu o capacitate de 210 cai putere din Finlanda costă 21.000 de euro inclusiv TVA, iar unul de 320 de cai putere ajunge la 186.000 de euro. „Aceste tractoare pot înlocui tractoarele de producţie sovietică. Consumă cu 30% mai puţin, dar fac mai multe operaţii", explică Ion Pamfili, şeful Departmentului maşini agricole la una dintre companiile importatoare. Inovaţiile nu se opresc aici, la acest tractor poate fi adăugat şi un GPS. „Datorită acestuia, maşina poate merge şi fără şofer. Poate semăna cu o eroare de 2-3 centimetri şi costă de la 2.000 de euro până la 12.000 de euro", mai adaugă Pamfili. În timp ce agricultorii aşteptau cât mai mulţi clienţi, cumpărătorii nu se prea înghesuiau la târg. „Tehnica este foarte scumpă, iar noi nu avem aşa bani. Ne place totul, dar nu putem cumpăra nimic", spune Ion Grosu, unul dintre vizitatori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite