Tergiversarea adoptării unui nou tarif la gaze, poate duce la intrarea în faliment a companiei Moldovagaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia întreprinderii susţine că în prag de iarnă, Republica Moldova ar putea rămâne şi fără gaze, pentru că nu pot fi achitate livrările şi datoriile faţă de Gazprom.

Noul tarif va fi stabilit, cel mai probabil, până la 29 septembrie, a declarat Victor Parlicov, directorul general al ANRE, în cadrul noii ședințe de audieri publice privind actualizarea tarifului de livrare a gazelor naturale ce a avut loc astăzi, 19 septembrie. În opinia şefului ANRE „există rezerve şi la sigur că nu va fi satisfăcută pe deplin solicitarea Moldovagaz de majora tariful cu circa 28,8%".
Potrivit lui Victor Parlicov, Agenţia nu este de acord cu toate argumentele aduse de administraţia Moldovagaz.

În cadrul audierilor Alexandru Gusev, preşedintele Moldovagaz, a insistat asupra unei ajustări de 28,76% tarifului la gaz. În caz contrar Moldovagaz nu va fi în stare să plătească pentru livrările de gaz şi să mai şi ramburseze datoriile către Gazprom, acumulate ca urmare a neajustării la timp a tarifelor.
"Agenţia va trebui să ia o decizie raţională. Dacă în tarif nu vor fi incluse pierderile reale, atunci nu vom avea resursele necesare pentru a achita datoriile faţă de Gazprom. Această majorare este necesară pentru a evita falimentarea întreprinderii", a declarat Alexandru Gusev.

Furnizorul de gaze solicită majorarea tarifului cu a tarifului la gaze cu 28,76%, argumentând prin majorarea preţul de import în trimestrul patru se va majora cu 31,5% comparativ cu preţul de import inclus în tariful în vigoare, până la 400,41 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În cazul în care solicitarea Moldovagaz va fi acceptată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică populaţia şi mulţi agenţi economici ar urma să plătească de la 1 octombrie, un tarif de peste 7.000 de lei pentru o mie de metri cubi (cu TVA de 6%).
CET-urile vor plăti cel mai puţin, circa 5.700 de lei pentru o mie de metri cubi (cu TVA de 6%),
Ca urmare a acestei majorări, inevitabil se va scumpi şi energia termică, cu cel puţin 10%, în timp ce energia electrică cu circa 5%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite