Moldovenii din diaspora se simt străini peste hotare, dar străini și la ei acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stabiliți la sute de kilometri distanță, reprezentanții diasporei au revenit în țară pentru a sărbători cei 20 de ani de independență a Republicii Moldova. Mânaţi de sărăcie, emigranţii mărturisesc că nu se simt bine în statele bogate în care muncesc, dar nici la baştină.

„Independentă, dar cu multe probleme", astfel descriu patria lor reprezentanţii diasporei. Reuniţi în cadrul unei conferinţe internaţionale la Chişinău, ei spun că moldovenii vor să revină acasă, dar sărăcia şi salariile mizere pe care le pot găsi la întoarcere le spulberă rapid gândurile. Chiar şi aşa, nimic nu-i împiedică să se declare patrioţi. Odată plecaţi în străinătate, mulţi păstrează cu sfinţenie tradiţiile.

„Pentru noi, independenţa înseamnă să ne uităm pe Internet şi să vedem că în Moldova drumurile sunt excelente, părinţii primesc pensii decente, iar fraţii noştri nu trebuie să plece peste hotare pentru a-şi câştiga pâinea. Cu părere de rău, nu putem vedea asta. Ce se întâmplă?", se întreabă indignat Dumitru Pogorea, preşedintele Centrului cultural „Luceafărul" din Novosibirsk, Rusia.

„MOLDOVA TREBUIE SĂ DEVINĂ SUEDIA"


După 20 de ani de independenţă, Moldova nu-şi poate nicidecum aduna „copiii" acasă, iar mulţi dintre cei plecaţi sunt convinşi că pot ajuta ţara şi de la distanţă, cu banii trimişi rudelor. Chiar dacă schimbă fructele şi legumele proaspete din grădină pe produsele fast-food, şi cei mai tineri fug în străinătate, majoritatea preferând „tărâmul făgăduinţei".

„Tinerii vin în SUA la studii şi rămân aici, pentru că au condiţii de lucru foarte bune. În Moldova, bunăoară, în unele laboratoare nu este nici apă, iar în America un cercetător are tot ce-şi doreşte", explică Cristina Batog de la Asociaţia moldovenilor din SUA „Casa Mare".
„Pentru a fi atractivă, Moldova trebuie să devină o ţară dezvoltată ca Suedia. Oamenii trebuie să aibă mai multă iniţiativă, iar ţara să fie mai puţin politizată", crede tânăra.

Odată ce-şi părăsesc ţara, cei mai mulţi dintre emigranţi se simt ai nimănui şi nu-şi pot găsi liniştea nicăieri. „Moldovenii care pleacă sunt străini în Moldova, dar şi în străinătate", mărturiseşte Victor Croitoru, reprezentantul Asociaţiei moldovenilor din Ţările Nordice.

Reprezentanți din 21 de țări

Conferinţa internaţională „Cultura toleranţei, valorile comune, dialogul intercultural: 20 de ani de realizări", are loc între 23 și 26 august. La reuniune participă reprezentanţi a 55 de asociaţii ale diasporei moldoveneşti din 21 de ţări din întreaga lume. Participanţii vor discuta căile de îmbunătăţire a comunicării, modalităţile de mobilizare a asociaţiilor diasporei pentru dezvoltarea socio-economică a Moldovei, oportunităţile de angajare şi afaceri în Moldova, precum şi promovarea legăturilor economice cu diaspora şi implementarea noilor proiecte ce vizează migranţii.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite