Start cu întârziere la renovarea drumurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe companii străine care au câştigat contracte grase la licitaţie nu se grăbesc să înceapă reabilitarea şoselelor. Autorităţile ne asigură însă că situaţia nu este gravă şi că firmele încă mai au timp pentru a efectua lucrările de reconstrucţie.

Lucrările la patru proiecte de reabilitare a unor segmente de drumuri naţionale, în valoare totală de circa 528 de milioane de lei, nu au demarat încă, a anunţat ieri, la şedinţa Guvernului, Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

Potrivit ministrului, cele mai mari întârzieri se atestă la proiectul de reconstrucţie a opt kilometri de şosea pe traseul Chişinău-Hânceşti, care urmează a fi realizat de consorţiul portughez Construcoes Gabriel AS Couto, în asociere cu Empresa de Construcoes Amandio Carvalho SA şi Rosas Construtores. „Deşi a fost sesizată de câteva ori referitor la necesitatea de a începe lucrările, compania nu a importat în ţara noastră niciun utilaj sau vreo unitate de tehnică pentru realizarea proiectului", a spus ministrul.

În acelaşi timp, Anatol Şalaru este convins că antreprenorii au încă timp suficient pentru a repara drumul. „Termenul de executare a lucrărilor este de 18 luni şi expiră la 11 noiembrie 2012. Ţinând cont de faptul că este vorba de un segment de numai opt kilometri, firma poate reuşi să execute la timp lucrările", a afirmat oficialul.

TERGIVERSĂRI DE SUTE DE MILIOANE DE LEI
Un alt proiect cu întârzieri, dar ceva mai mici, este cel de reconstrucţie a 16 kilometri pe traseul Bălţi-Sărăteni, în valoare de 123,5 milioane de lei sau 7,71 milioane per kilometru. Dreptul de a realiza lucrările a fost câştigat de compania română Pa&Co International, care face parte din imperiul financiar al milionarului Costel Căşuneanu (locul 22 în topul celor mai bogaţi români). După mai multe scrisori adresate de minister, Pa&Co International a început, la sfârşitul lunii iunie, să-şi aducă utilajul pentru realizarea lucrărilor, a precizat Anatol Şalaru.

Întârzie şi începerea reparaţiilor capitale pe două segmente, cu o lungime totală de 47 de kilometri, ale drumului naţional M2 Chişinău-Soroca, între satul Peresecina şi intersecţia Soroca-Sărăteni. Potrivit ministrului, companiile italiene Toto Costruzioni Generali S.p.A. şi Taddei S.p.A. au început abia ieri să-şi aducă în Republica Moldova utilajele pentru efectuarea lucrărilor. Proiectul are o valoare de 271,4 milioane de lei, iar costul reabilitării unui kilometru de şosea este de 5,92 milioane de lei. Toate proiectele sunt finanţate de instituţii financiare europene.

Orhei-Rezina, abia la anul

Reconstrucţia traseului Orhei-Rezina este puţin probabil să aibă loc în acest an, a declarat Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Potrivit lui, „sunt prea multe probleme, în special de ordin juridic, pentru a reuşi finalizarea acestui proiect în anul 2011". Totodată, Anatol Şalaru a precizat că din cele 393,5 milioane de lei prevăzute pentru finanţarea lucrărilor de modernizare a traseului au fost utilizate, deocamdată, doar 142 de milioane de lei.

Ministrul a precizat că problemele au început chiar din 2007, de la semnarea contractului cu firma care urma să efectueze reparaţia, Quadro Design Plus, care de atunci şi-a schimbat de câteva ori denumirea. Între altele, antreprenorul solicită majorarea preţului pentru efectuarea lucrărilor, motivând că materialele s-au scumpit din 2007 până în prezent.

„Noi nu putem modifica preţul fixat în contract", a spus ministrul. Potrivit lui Şalaru, a fost creată o comisie care urmează să examineze legalitatea majorării costurilor. Anatol Şalaru a mai precizat că Ministerul Transporturilor a încercat în repetate rânduri să rezilieze contractul cu agentul economic, dar s-a dovedit imposibil, deoarece există o decizie a Curţii Supreme de Justiţie ce interzice acest lucru. Victor Şelin, directorul firmei cu pricina, spune că, dacă s-ar dori, ar fi găsită o soluţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite