Secera, ciocanul şi circul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Cașu
Igor Cașu

Nu demult, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a făcut o vizită la circ şi a promis că îl va restabili, după ce mai mult de şapte ani de zile clădirea stă în paragină şi se ruinează. A urmat replica partenerilor din coaliţie, care s-au speriat că Dorin Chirtoacă şi PL va acumula capital electoral pe seama acestui subiect.

Premierul Vlad Filat s-a arătat vădit deranjat că cineva i-o ia pe dinainte şi i-a sugerat primarului să aibă grijă mai întâi de circul său din Consiliul Municipal Chişinău (CMC). A urmat şi un comentariu al ministrului Culturii, Boris Focşa (PD), care a anunţat intempestiv că şi instituţia sa e îngrijorată de starea în care se află circul din Capitală, dar că nu a fost identificată o companie care să investească peste 22 de milioane de lei. La rândul său, Chirtoacă îi răspunde Ministerului Culturii că Primăria se oferă ca investitor, doar că, înainte de demararea proiectului, circul ar trebui să treacă la balanţa Primăriei.

Ne bucurăm că edilul Capitalei vrea să se implice în redeschiderea circului. E salutar şi interesul pe care îl manifestă Guvernul şi ministerul de resort. Avem, de fapt, toate cele trei partide din AIE 2 care se întrec în promisiuni în ceea ce priveşte restabilirea edificiului unei instituţii culturale şi de divertisment ce lipseşte Chişinăului. Nu zic ba. Rezolvarea o văd mai simplu: să contribuie şi Primăria, şi Guvernul la acest proiect, eventual 50 % la 50 %. Rezultatul va fi vizibil şi apreciat. Aş vrea să mai spun însă şi altceva. Joi, 29 septembrie, s-a redeschis sesiunea de toamnă a Parlamentului. Pe ordinea de zi a fost depăşirea crizei politice. Comuniştii au cerut imposibilul, demisia Guvernului, a conducerii Legislativului, deci e clar că insistă pe alegeri anticipate.

Liderul PL Mihai Ghimpu a revenit la refrenul său de o vreme încoace - interzicerea secerii şi ciocanului. Nu sunt împotrivă, dar pare totuşi deplasat, dat fiind soluţiile reale pe care le aşteptăm cu toţii de la Legislativ şi partidele politice. Aş sugera, în linia promisiunilor pe care le-a făcut PL, să aibă grijă de transferarea dosarelor persoanelor supuse represiunilor sub comunism din depozitul special de la SIS şi MAI în Arhiva Naţională, care, conform protocolului semnat între instituţiile respective, trebuie să fie încheiat în noiembrie 2011. Prin accesul cetăţenilor la dosarele crimelor sovietice şi dezvăluirea adevărului despre comunism, secera şi cicanul vor cădea de la sine, urmând strategia „picăturii chinezeşti".

Or, din păcate, Arhiva Naţională nu are spaţiu suficient pentru a adăposti aceste documente la SIS şi MAI, e nevoie de construirea unui spaţiu adiacent celui existent. Poate şi în acest caz Guvernul şi Primăria discută şi dau o mână de ajutor? Ar fi o acţiune nu mai puţin importantă decât restabilirea circului. Poate, circul mai aşteaptă un pic, întrucât avem circ în fiecare zi, nu numai la CMC, dar şi la Guvern, şi în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite