„Cortină de fier“ pe Prut. Află ce impact va avea aderarea României la Schengen asupra Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Odată cu aderarea României la zona Schengen sporesc şi măsurile de securitate la hotarele ţării
Odată cu aderarea României la zona Schengen sporesc şi măsurile de securitate la hotarele ţării

Odată cu aderarea României la zona Schengen, la frontieră vor fi impuse măsuri severe, iar moldovenii ar putea plăti pentru vize. Autoritățile de la Chișinău speră însă că până atunci vom obține liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Odată cu extinderea zonei Schengen până la granița de vest a Republicii Moldova, România va trebui să se conformeze condițiilor riguroase impuse de Bruxelles. Introducerea unei taxe de 35 de euro pentru moldoveni și creșterea numărului de refuzuri pentru obținerea cetățeniei sunt printre principalele efecte ale aderării României și Bulgariei la Schengen, susțin autorii unui studiu realizat de centrul analitic Expert Grup. „Dacă cetățenii moldoveni vor avea mai puține posibilități să ajungă în România din cauza acestor taxe, vor spori atitudinile negative față de vecinii de peste Prut, iar aceasta va afecta relațiile dintre țările noastre", explică Denis Cenușă, unul dintre autorii lucrării. Apropierea Moldovei de spațiul Schengen va avea și efecte pozitive asupra țării noastre. „Moldovenii vor putea contesta refuzul autorităților române, care vor fi obligate să explice cetățenilor motivul respingerii vizei solicitate. De asemenea, Consulatele României vor emite vize Schengen", mai spune Cenușă.

TREBUIE SĂ SCĂPĂM DE VIZE
Autorul studiului a fost însă contestat de alți specialiști, dar și de politicieni. „Extinderea zonei Schengen poate genera anumite riscuri suplimentare și este un lucru firesc, aici este vizată și Ucraina. Argumentul că vizele vor costa 35 de euro mi se pare ușor exagerat. Un număr mare de moldoveni beneficiază de regim facilitar, avem și studenți care învață peste Prut. Statul român va decide dacă aceste persoane vor plăti sau nu taxe", îl contrazice Eugen Revenco, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă (APE).

Citește și:

Undă verde pentru liberalizarea regimului de vize Moldova-UE

Și Igor Corman, președintele Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, ne-a asigurat că nu avem motive de îngrijorare. „Trebuie să implementăm Planul de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. Nu fac parte din categoria celor foarte optimiști, care spun că la anul vom putea circula liber, dar cred că e ceva realizabil. Trebuie să facem tot posibilul ca să nu existe obiecții la Bruxelles", a specificat deputatul. Cel mai bun scenariu ar fi ca Moldova să scape de vizele impuse de UE și România să adere la spațiul Schengen în același timp. „Dacă nu ne vom sincroniza, Ministerul de Externe ar trebui să înceapă negocierile de pe acum, pentru că am putea fi o excepție de la regula de a plăti 35 de euro pentru viză", a adăugat democratul.

ADERARE CONTESTATĂ
România și Bulgaria urmau să adere la Schengen în martie 2011, însă au fost refuzate de Franța și Germania, care au invocat probleme privind corupția și crima organizată. În octombrie, Jerzy Buzek, președintele PE, a declarat că cele două vor adera în câteva luni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite