Rezervele valutare ale Republicii Moldova au atins un nou maxim istoric, două miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului activele oficiale de rezervă au crescut cu 16,6%, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei.

Activele oficiale de rezervă au atins un nou maxim istoric, 2,002 miliarde de dolari SUA, conform datelor de la 19 august, anunţă Banca Naţională a Moldovei.
Vechiul record de 1,988 miliarde de dolari a fost înregistrat la sfârşitul lunii iulie 2011, după care s-a produs o reducere nesemnificativă a rezervelor valutare, ca urmare a fluctuaţiei monedei europene în raport cu dolarul american. Circa 40% din rezervele valutare ale BNM sunt păstrate în moneda unică europeană.
În anul 2011, rezervele valutare au crescut cu peste 284 milioane de dolari, acest lucru datorându-se atât prin intrările de valută de la Fondul Monetar Internaţional, fluctuaţiile dolarului faţă de celelalte valute şi gestionarea activelor oficiale de rezervă.
Banca Naţională nu a efectuat intervenţii importante pe piaţa valutară internă în ultimele opt luni iar când a intervenit sumele au fost mult mai mici decât în anii 2007-2008.

De la obţinerea independenţei în anul 1991, rezervele valutare ale Republicii Moldova au cunoscut fluctuaţii semnificative. Astfel în anul 1993 rezervele valutare ajungeau la 100 milioane de dolari ca să treacă în anul 1995 de 200 milioane şi în anul 1996 de 300 milioane dolari. Ascensiunea rezervelor a fost stopată în toamna anului 1998, când ca urmare a crizei din Rusia şi căderii leului, BNM a fost nevoită să intervină pe piaţă astfel încât rezervele au scăzut la doar 144 milioane de dolari. Rezervele de până la criză au fost restabilite abia la mijlocul anului 2004, cifra de jumătate de miliard de dolari a fost trecută în iulie 2005, iar cea de un miliard la finele lunii august 2007. Maximul istoric de până la criză a fost înregistrat în septembrie 2008, când rezervele au depăşit 1,8 miliarde dolari. Intervenţia masivă ulterioară a băncii centrale pe piaţă pentru a diminua cursul leului a dus la reducerea considerabilă a rezervelor valutare, care în august 2009 au coborât sub 1,2 miliarde de dolari.

Experţii IDIS "Viitorul" prognozează o valoare a rezervelor valutare la sfârşit de an de circa 2,1 miliarde de dolari, în timp ce economiştii de la "Expert-Grup" sunt mai pesimişti prognozând doar 1,9 miliarde de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite