Republica Moldova va importa anul viitor gaze la un preţ de peste 400 dolari pentru o mie de metri cubi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Moscova s-a dat startul negocierii unui nou contract de import a gazelor pentru Republica Moldova, pentru că vechiul acord semnat în decembrie 2006 între Moldovagaz şi Gazprom, expiră la finele anului 2011.

O delegaţie a Republicii Moldova a început vineri la Moscova negocierile oficiale privind încheierea unui nou contract de livrare a gazelor. Aceasta pentru că acordul, semnat în anul 2006, expiră la 31 decembrie 2011.


Noul contract de livrare a gazelor naturale va fi semnat, cu Gazprom-Export, o subsidiară a concernului rus, specializată în exportul de gaze naturale, în special în ţările Uniunii Europene.

Negocierile sunt purtate de întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz şi Gazprom-Export. Grupul de negociatori al Moldovagaz este condus de preşedintele acesteia Alexandr Gusev, iar cel al companiei ruse de Alexandr Medvedev, directorul general al Gazprom-Export.
Din delegaţia moldovenească mai fac parte reprezentanţi ai Ministerului Economiei.

Costul gazelor va creşte

Reprezentanţi din cadrul delegaţiei au declarat că cea mai mare problemă a negocierilor rămâne preţul de import, care la începutul anului viitor va creşte şi va depăşi cota de 400 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, cu 13-14% mai mult ca preţul actual de circa 360 de dolari.
Potrivit surselor ruşii ar fi gata să accepte o majorare a tarifului de tranzit a gazului rusesc spre statelen din Balcani, dar nu de două ori, cum cere partea moldovenească, ci mai puţin.

În prezent tariful de tranport este de 3 dolari pentru o mie de metri cubi transportaţi la 100 kilometri.


Anterior ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că Republica Moldova va insista asupra unei creşteri a tarifului pentru tranzitul gazelor ruseşti prin teritoriul Moldovei. Alternativa, potrivit ministrului, este să se ajungă la un acord privind o reducere a preţului gazului rusesc.

Totodată, vicepremierul Valeriu Lazăr susţinea că Republica Moldova își dorește ca noul contract semnat cu furnizorul rus de gaz să fie negociat pe aceleași principii ca şi consumatorii europeni.

Potrivit contractului semnat în decembrie 2006, preţul gazelor naturale rusești plătit de ţara noastră, care în anul 2007 era de 2-3 ori mai mic decât cel european, trebuia să se majoreze treptat astfel, încât în anul 2011 să se egaleze cu cel european. În primul semestru al anului 2011, Republica Moldova a achitat pentru gazele naturale rusești un preţ de circa 302 dolari pentru o mie metri cubi, în trimestrul trei, plătim circa 360 de dolari, iar de la 1 octombrie tariful de import ar mai putea urca încă cu 10%.

Citeşte cele mai noi ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite