PRIMELE REZULTATE: Comunistul Igor Dodon conduce cu 51,28%, iar liberalul Dorin Chirtoacă are 48,72%, după procesarea a 22% din procesele verbale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

23.05 Comisia Electorală Centrală a anunțat primele rezultate oficiale parțiale ale turului doi de scrutin. Astfel, la Chișinău, după procesarea a peste 22% din procesele verbale, candidatul PCRM Igor Dodon acumulează 51,28%, iar contracandidatul său liberal, Dorin Chirtoacă are 48,72%.

18.30 Potrivit rezultatelor Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău şi ale Comisiei Electorale Centrale, până la ora 18.00, rata de participare a alegătorilor din Capitală este de 47,5%.

În sectoare, distribuția voturilor arată astfel: Botanica 37,7%, Centru 38,6%, Ciocana 34,2%, Râșcani 38,7%, Buiucani 39,1%, suburbii 36,5%. Rata medie pe țară este de 33, 23%, sau cu 2,1 la sută mai mult decât la primul tur de scrutin, din 5 iunie.

ORA 13.50 Cei mai activi chişinăuieni sunt cei din sectorul Centru, unde s-au prezentat la urne 25,8%. Ei sunt urmaţi de cei din Râşcani - 24,3%, Buiucani - 23,7%, Botanica - 23,6%, suburbiile cu 22,2% şi, la coadă, Ciocana cu 19,4%.

În ţară, cei mai harnici sunt alegătorii din Şoldăneşti, unde au votat peste 33,7%. O rată înaltă de participare, de peste 25%, e şi la Teleneşti, Hânceşti şi Donduşeni. Cei mai pasivi sunt cetăţenii cu drept de vot din Anenii Noi.

ORA 12.30 Până la ora 11.00, observatorii Promo-Lex au sesizat cel puțin cinci cazuri de vânzare a voturilor. S-a întâmplat la Chișinău, Soroca, Ceadâr-Lunga și Comrat. În secția de vot din satul Camenca, Glodeni, buletinele sunt păstrate într-un alt birou decât cel în care este organizată votarea. La Râșcani, într-o secția în loc de ștampile cu „Alegeri 19 iunie 2011" au fost repartizate ștampile de la primul tur de scrutin. Ulterior, în locul acestora au fost aduse câte o ștampilă de la alte secții.

La Vatra, Chișinău, a avut loc o tentativă de votare multiplă. Un funcționar i-a dat unui alegător câte două buletine pentru votarea primarilor localității și a municipiului.

În câteva secții din Capitală au votat în locul unor oameni alte persoane, inclusiv în locul unor alegători plecați peste hotare sau decedați. Un votant a descoperit că în apartamentului său sunt înregistrate două persoane necunoscute.

image

Foto: Mihai Ghimpu a votat pentru "leul" de la Primărie

Ghimpu: "Avem de ales între un leu şi un iepure"

ORA 11.15 Liderul PL Mihai Ghimpu a venit la secţia de  votare „cu gânduri bune“, la braţ cu soţia. El a declarat că astăzi este o zi foarte importantă şi cetăţenii trebuie „să confirme mersul înainte pe care l-au început, pentru că nu există cale de întoarcere“. Liderul liberalilor a recurs la o metaforă, îndemnând  cetăţenii să aleagă azi „între un leu şi un iepure“. „Leul trebuie să meargă la Primărie, iar iepurele la friptură“, a menţionat Ghimpu, sugerându-le ziariştilor să se uite la datele de naştere ale candidaţilor pentru a descifra parabola. Dorin Chirtoacă este născut pe 9 august, adică în Zodia Leului.

Chirtoacă: „Intuiţia îmi spune că îmi voi continua activitatea la Primărie". Dodon: „Sunt convins că mâine vom deschide o nouă pagină în Chişinău"

Cea mai mare prezență la urne a fost înregistrată la Șoldănești, cu peste 11% dintre alegătorii înscriși pe liste. Raionul Șoldănești este urmat de Bălți, cu 10,98%, Ocnița, cu 9,63%, Dondușeni și Hâncești.

La Chișinău la orele 9.00 au ieșit 5,9% dintre alegători. Pe sectoare: Botanica 5,8%, Centru 8,7%, Râşcani 5,6%, Ciocana 3,6%, Buiucani 5,6% şi suburbiile 6,4%.

ORA 10.45 Marian Lupu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, a votat „pentru oraş şi pentru ţară“. „De la viitorul primar aştept multă muncă responsabilă şi profesionistă. Chişinăul are multe probleme şi oportunităţi“, a declarat Marian Lupu. De asemenea preşedintele interimar al Moldovei a menţionat că nu a fost deranjat de lipsa draperiei la intrare în cabinele de vot.

Filat: "Îi îndemn pe cetăţeni să iasă la vot, lipsa lor de la urne ne poate duce în trecut"

ORA 10.15 Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că cel mai important este ca moldovenii să meargă la urnele de vot. „Vreau să îndemn alegătorii să se prezinte cât mai mulţi la alegeri, să-şi aleagă ei singuri viitorul şi să nu lase pe alţii. Lipsa alegătorilor la vot poate duce Capitala, dar şi întreaga ţară în trecut“, a declarat premierul. Prim-ministrul speră ca după închiderea urnelor "să ne bucurăm de rezultate“.

image

Foto: Vlad Filat a votat pentru continuarea reformelor începute/ www.gov.md

ORA 9.10 După ce şi-a exprimat dreptul la vot, fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin nu s-a putut abţine să nu facă agitaţie electorală. El a criticat pe "cei care s-au obişnuit să fure democraţia şi vor să instituie un sistem mafiot", referindu-se la actuala guvernare. De asemenea, liderul PCRM a criticat decizia Cuţii de Apel de renumăra voturile şi a spus că se urmăreşte să fie furat mandatul comunştilor din Consiliul Municipal Chişinău, "la fel ca şi în 2009 când comuniştii au pierdut mai multe mandate de deputat". Voronin a mai spus că această campanie a fost finanţată din plin de România.

image

Foto: Vladimir Voronin speră în victoria comuniştilor

Alegerile de astăzi vor fi monitorizate de 187 de observatori, acreditaţi de Comisia Electorală Centrală. Cei mai mulţi dintre aceştia, 106 la număr, au fost delegaţi de către Centrul pentru Investigaţii Juridice şi Apărarea Drepturilor Omului.

67 de persoane vor reprezenta Asociaţiei Promo-Lex, o persoană Ambasada Statelor Unite ale Americii, iar alţi 13 reprezentanţi vor reprezenta Asociaţia „Femilia“.

La această oră, în Republica Moldova sunt deschise 1.251 de secţii de votare, dintre acestea, cele mai multe au fost deschise în Chişinău. Înainte de a ajunge la secţia de votare asiguraţi-vă că aveţi la dumneavoastră buletinul de indentitate pe care va fi aplicată ştampila „Alegeri locale 19 iunie 2011. Turul doi“.

La acestea alegeri, locuitorii Capitalei vor primi un singur buletin de vot, unde vor fi înscrişi cei doi candidaţi pentru funcţia de primar al Capitalei. Alegătorii din cele 12 localităţi din suburbie, vor primi două buletine. Aceştia vor alege primarul localităţii şi primarul municipiului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite