Republica Moldova: Avem Acord, vrem şi Asociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea capitolelor din documentul cu UE au fost închise, dar negocierea celor rămase ar putea dura şi un deceniu, spun experţii independenţi. Mediul, Politica fiscală, Transportul şi Agricultura sunt considerate domeniile-problemă care au rămas nefinalizate.

După cea de-a şasea rundă de negocieri pe marginea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, autorităţile au declarat că au finalizat majoritatea capitolelor. „Până acum, au fost închise provizoriu discuţiile pe toate subiectele legate de Dialogul politic şi reforme şi Relaţiile inter-umane. Şi capitolul Justiţie, libertate şi securitate este de asemenea aproape încheiat", a declarat Natalia Gherman, negociator-şef, viceministru de Externe.

În ceea ce priveşte Cooperarea economică şi sectorială, au fost încheiate 21 din 24 de capitole. „Am semnat cel de-al doilea Raport de progres privind negocierile, însă nu am reuşit să discutăm pe seama a trei domenii: Mediu, Impozitare şi Transport", a adăugat Nataliei Gherman.

MAI MULTE FINANŢĂRI ŞI SPRIJIN
„Sper că Moldova va demonstra succesul acestor negocieri şi se va apropia şi mai mult de Uniunea Europeană. Doar după semnarea Acordului, această ţară va obţine mai multe finanţări şi sprijin", a declarat Miroslav Lajcak, director executiv pentru Europa şi Asia Centrală, din cadrul Serviciului european pentru acţiunea externă. Acesta a spus că este prea devreme să vorbim despre data semnării Acordului de Asociere pentru că Moldova nu a început negocierile pe marginea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv. Anterior, premierul Vlad Filat a anunţat că tratativele pe marginea noului document vor începe la 5 mai, la Bruxelles.

Experţii independenţi o contrazic pe Natalia Gherman în ceea ce priveşte finalizarea primului capitol, Dialogul politic. „Cred că fără încheierea monitorizării Moldovei de către Consiliul Europei nu vom avansa şi aprofunda relaţiile cu UE. Avem atâtea condamnări la CEDO în urma cărora nu s-a schimbat nimic în justiţie şi poliţie. Prea multe vorbe şi puţine fapte", a menţionat Eugen Revenco, expert la Asociaţia pentru Politică Externă. Totodată, există rezoluţii ale APCE de care autorităţile de la Chişinău nu au ţinut cont.

„Acordul de Liber Schimb este un document fără de care noi nu putem semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, este o condiţie. Negocierea acestui nou document poate dura mai mult, iar Moldova nu numai că trebuie să adopte legi, dar şi să treacă la reguli europene de piaţă", a spus Veaceslav Berbeca, expert la Institutul IDIS „Viitorul".

Acordul de Asociere are patru blocuri: Dialogul politic şi reformă; Justiţia, libertatea şi securitatea; Cooperare sectorială şi Relaţiile inter-umane. Dacă primul şi ultimul au fost deja încheiate provizoriu, atunci există dificultăţi la finalizarea capitolelor din Justiţie dar şi cele ce vizează Mediul, Agricultura, Transporturile şi Politica fiscală.

PLAN PENTRU VIZE
Un alt document pe care l-am negociat cu UE într-un termen record este liberalizarea regimului de vize. La 24 ianuarie, Moldova a primit un Plan de acţiuni care prevede o serie de condiţii ce ar duce în final la ridicarea vizelor. Acest plan se axează pe domenii-cheie, cum ar fi securitatea documentelor de călătorie, managementul frontierelor şi gestionarea migraţiei, inclusiv lupta împotriva crimei organizate şi a traficului de fiinţe umane.

„Va fi un drum destul de lung"

Mediul şi Agricultura sunt cele mai problematice domenii, dar şi cele mai importante pentru Uniunea Europeană, spun experţii. „Dacă vrem să aderăm la Uniunea Europeană trebuie să închidem 90% din fântâni.
Mediul este o problemă foarte mare şi costă foarte mult", a afirmat Veaceslav Berbeca, expert la Institutul IDIS „Viitorul". Şi experţii din domeniul agriculturii vorbesc despre o tranziţie la modelul european de lungă durată. „Avem nevoie de timp pentru a ne conforma la toate cerinţele şi pentru a educa o nouă generaţie de agricultori. Aceasta ar putea dura şi un deceniu", a explicat Viorel Chivriga, expertv la IDIS „Viitorul".

„TABLOUL ESTE FOARTE SUMBRU"
„Tabloul este unul foarte sumbru şi trebuie schimbat în totalitate dacă dorim să ajungem la un nivel european. Depinde foarte mult de agricultori. Avem nevoie de cadre noi", a adăugat Chivriga. Schimbările din agricultură vor viza atât reformarea instituţiilor responsabile de dezvoltarea domeniului, dar şi dotarea tehnică a fermierilor şi creşterea calităţii produsului finit. „Va fi un drum destul de lung, dar cu mari contraste, dacă vorbim de modelul agricol european şi de ceea ce avem noi astăzi în Moldova".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite