REVISTA PRESEI Natalia Gherman are şanse mari de a fi aleasă preşedinte al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa relatează despre căutarea unui candidat neafiliat politic la funcţia de şef al statului, vacantă deja de doi ani şi ceva.

Analiştii politici consideră că înţelegerea dintre două cele mai mari partide ca pondere în Parlamentul Republicii Moldova, PCRM şi PLDM s-ar putea rezuma la identificarea unui candidat neafiliat politic. În opinia lui Nicolae Negru, editorialist la Jurnal de Chişinău, acesta ar putea fi actualul viceministru al Afacerior Externe, Natalia Gherman, fiica fostului preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur.
„Natalia Gherman este un posibil candidat. A fost ambasador în perioada guvernării comuniste, apoi a fost numită viceministru de externe tot atunci. În perioada guvernării AIE a fost numită viceministru de externe, din nou. Aceasta înseamnă că dânsa se bucură de încredere atât din partea AIE, cât și din partea PCRM", a declarat Nicolae Negru pentru jurnal.md.

O soluţie pentru depășirea crizei politice în care se află Republica Moldova de doi ani ar fi o femeie la președinţie, consideră şi liderul PL, Mihai Ghimpu, care spune că acum ar fi momentul ca bărbații din politica moldovenească să cedeze.
Anterior mai mulți comentatori politici au vehiculat ideea candidaturii Nataliei Gherman la președinție, iar pe rețelele de socializare a fost creat și un grup al susținătorilor ei, grup la care au aderat peste 1000 de tineri.
La sfârșitul anului trecut Natalia Gherman a ajuns în atenția opiniei publice, după ce a avut o prestație foarte bună la trilaterala Washington-Paris-Tokyo, din octombrie 2010.
Natalia Gherman este căsătorită, are un copil și este fiica primului președinte al RM, Mircea Snegur.

A fost profanat tricolorul

Guvernul nu are decât să-și ceară scuze de la cetățeni pentru greșeala comisă de Ziua Independenței, atunci când pe unele panouri au fost inversate culorile tricolorului, relatează Publica TV. Greșeala s-a strecurat din cauza neglijenței funcționarilor care s-au ocupat de organizarea sărbătorii din 27 august.
"Responsabilii trebuiau să se informeze din legea cu privire la drapelul de stat. Neglijența înseamnă profanarea simbolurilor", este de părere Silviu Tabac, vicepreședintele Comisiei Naționale de Heraldică.
Viorel Burlacu, reprezentantul Guvernului susține încă, că nu este vorba de o greșeală. "A fost o părere a comisiei de stat. Este un logotip. Nu este un drapel de stat, este doar un simbol al creației. Nu s-a încălcat nimic", susține Burlacu.
Gheorghe Vrabie, autorul Stemei de Stat, crede totuși, că eroare aparține autorităților. "Dacă după 20 de ani de independență, lumea nu cunoaște ordinea tricolorului, asta ține de educație", a afirmat artistul plastic.

Probleme grave la început de an şcolar

Începutul anului şcolar a luat „prin surprindere" instituţiile aflate în proces de reorganizare.
Astfel, mai multe şcoli îşi încep activitatea în acest an în incertitudine, fie din lipsă de profesori, fie din cauza unor hotărâri întârziate ale consiliilor locale care trebuiau vara aceasta să decidă dacă închid, păstrează sau reorganizează instituţiile din localităţile lor, anunţă Europa Liberă

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite