REVISTA PRESEI Incendiu la centrul comercial ELAT din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii din Găgăuzia vor avea privilegii la susținerea bacalaureatului. Incendiu la un centru commercial din capitală. Condiții mai bune de trai la oraș decât la sat. Școlile din Republica Moldova nu sunt pregătite pentru noul an de studii.

Liceenii din Găgăuzia care nu au susţinut examenele de bacalaureat la limba română îşi vor putea continua studiile nu doar în şcolile profesionale (cum se anunţase anterior), ci şi în colegii. Ulterior, aceşti tineri vor putea susţine examenele de bacalaureat la limba română, cea ce le va oferi posibilitatea să-şi continue studiile în instituţiile universitare, susține 24h.md.

Soluţia de consens a fost acceptată în cadrul întrevederii dintre prim-ministrul Vlad Filat şi guvernatorul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal. La întâlnirea de luni, premierul a susţinut iniţiativa autorităţilor de la Comrat privind implementarea în grădiniţele din autonomie a programelor-pilot de studiere a limbii de stat şi a limbii găgăuze.

Un centru comercial din Capitală a fost cuprins de flăcări în aceasta noapte. Incendiul a izbucnit în jurul orei două într-un butic de la primul etaj al magazinului.

"S-a produs un scurt circuit la un frigider. A ars frigiderul şi într-o gheretă au fost afumate bunuri materiale. Flăcările s-au extins în perimetrul unui butic", a precizat Sandu Alecu, şeful detaşamentului pompieri şi salvatori Buicani, pentru publika.md .

Fumul a acoperit o bună parte din clădire şi a declanşat sistemul antiincendiu.

Populaţia de la oraşe are mai puţin spaţiu locativ decât cea din localităţile rurale. Fondul locativ pe ţară la 1 ianuarie 2011 a fost de 79342, 8 mii metri pătraţi. 24h.md informează că, la începutul anului curent, asigurarea populaţiei cu spaţiu locativ în localităţile urbane a fost de 20,5 metri pătraţi la un locuitor în timp ce populaţiei din localităţile rurale i-a revenit 23,5 metri pătraţi, majorându-se faţă de perioada similară a anului precedent cu 0,2%, 0,1% şi respectiv 0,1%.

Fondul locativ din proprietatea publică a însumat 2316 mii metri pătraţi iar din proprietate privată 76948,3 mii metri pătraţi. Cele mai puţine suprafeţe au fost oferite investitorii străini, 3,8 mii metri pătraţi.

Podele şi geamuri putrede, cantină în sala de festivităţi şi pereţi cu mucegai. Aşa arată majoritatea şcolilor şi gimnaziilor din satele din Moldova. Oamenii care fac reparaţie în şcoli spun că nu le ajung materiale de construcţie, iar o parte din lucrări sunt finanţate de părinţi, informează publika.md.

Până la începutul noului an de studii au mai rămas câteva săptămâni, însă nu toate şcolile sunt gata să primească elevii. Pentru reparaţia a 512 şcoli din cele 1478 din ţară Guvernul a alocat în acest an 107 milioane de lei. Lucrările de reparaţie au fost încheiate doar în 368 de şcoli, iar termenul limită pentru finisarea lucrărilor de reparaţie este 25 august.

Nici în Capitală şcolile nu sunt gata pentru noul an de studii. Potrivit şefului direcţiei Educaţie, Tatiana Tverdohleb 90 la sută din sălile de clasă din cele 300 de şcoli din Capitală sunt pregătite pentru a primi elevii. Lucrări de reparaţie au loc în mai multe şcoli din Chişinău, iar termenul limită pentru finisarea lucrărilor de reparaţii în şcolile din Capitală este 22 august.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite