REVISTA PRESEI Guvernul amână plata salariilor majorate pentru medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii mai au de aşteptat până vor primi salariile majorate
Medicii mai au de aşteptat până vor primi salariile majorate

Guvernul Filat din nou amână termenele de plată a salariilor majorate pentru angajaţii bugetari din domeniul sănătăţii, a declarat ministrul Sănătății, Andrei Usatâi.

Solicitat să precizeze, când anume va avea loc indexarea salariilor pentru medici și personalul auxiliar, promise încă de acum cinci luni, ministrul Sănătății, Andrei Usatâi a relatat că acest lucru va avea loc "până în 8 decembrie", anunţă Moldnews.

Promisiunea de a majora salariile în sectorul medical a fost făcută de guvern încă în luna iunie, curent. De atunci, termenele au fost amânate de nenumărate ori, invocându-se "sezonul concediilor". Ulterior s-a constatat că motivul principal pentru întârziere ar fi fost negocierile dintre cabinetul de miniștri și FMI.

Liberalii mai scot un as

Liberalii vor să schimbe logica alegerii preşedintelui ţării de către Parlament. Astfel deputaţii PL au înregistrat o iniţiativă legislativă care prevede că alegerile şefului statului se consideră valide doar dacă în cabina de vot intră cel puţin 61 de deputaţi, relatează Prime TV. Deputatul Victor Popa susţine că dacă iniţiativa PL funcţiona în 2009, atunci nu ar mai fi fost necesară dizolvarea Parlamentului. Acest proiect de lege urmează să fie examinat, mâine, la comisia juridică şi este inclus pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Parlamentului.

Comuniştii spun că prin acest proiect de lege PL vrea să tergiverseze la nesfârşit dizolvarea Parlamentului, în cazul în care preşedintele ţării nu va fi ales.
În prezent, legea privind alegerea preşedintelui ţării prevede cvorum doar pentru şedinţa specială a Parlamentului, în cadrul căreia se alege şeful statului. Amendamentul liberalilor însă stipulează că alegerile nu pot avea loc, dacă la votare participă mai puţin de 61 de deputaţi. Deşi liberalii spun că aceleaşi prevederi se conţin într-o decizie, de acum 11 ani, a Curţii Constituţionale, comuniştii afirmă că proiectul de lege este anticonstituţional.

Legea partidelor politice trebuie modificată, astfel ca să crească numărul donatorilor simpli

Finanţarea partidelor politice din Bugetul de stat poate reduce riscul ca formaţiunile politice să ajungă la cheremul unor oameni de afaceri sau a structurilor oligarhice, spune preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, citat de Publica TV.
„Numărul donatorilor într-una scade. Dar bugetele au crescut. Un număr mai mic de oameni a donat o sumă mai mare de bani, la ce mergem la oligarhizare. Trebuie revăzută Legea cu privire la partidele politice în diminuarea plafonului maxim de sume băneşti care pot fi virate din partea unui agent economic sau a unei singure persoane", a menţionat preşedintele CEC, Iurie Ciocan.
Ciocan este contrazis de unii experţi.
"Donaţiile oricum vor fi de 50 de mii şi de 100 de mii. Şi aceste donaţii vin tot de la un singur om care le distrubuie şi el găseşte suficienţi bani în partid, loiali, fideli care să nu divulge acest lucru", a subliniat Corneliu Ciurea, expert IDIS Viitorul.
Jurnalistul Vlad Ţurcan spune că singurul avantaj din finanţarea de la buget a partidelor ar fi că cetăţenii ar avea sentimentul că şi ei contribuie la dezvoltarea acestor partide.
La rândul său, analistul politic Igor Boţan crede că formaţiunile politice vor refuza chiar ele finanţarea de la buget, pentru a evita controale din partea Curţii de Conturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite