(VIDEO) EXCLUSIV: Procurorul-șef al Chișinăului a renovat și mobilat instituția pe banii prietenilor săi afaceriști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Diacov, procurorul-şef al Chişinăului, a renovat şi dotat instituţia cu mobilier nou pe banii unor prieteni de-ai săi care deţin diverse afaceri. De două luni de când a fost reînvestit în funcţie, Diacov a fost sponsorizat de amici să-şi mobileze biroul, să renoveze clădirea şi să fabrice o uşă similară celei vechi de 100 de ani.

Cum să dotezi ca-n reviste o instituţie publică? Ion Diacov, procurorul-şef al Chişinăului, a găsit peste noapte răspunsul la întrebare. Din noiembrie 2010, de când a fost reînvestit în această funcţie, Diacov s-a pus pe gospodărit. Cum instituţia pe care o conduce n-are suficienţi bani pentru modernizări şi dotări, şeful a apelat la sprijinul unor prieteni, cunoscuţi oameni de afaceri în Capitală.

„De la buget nu primim niciun ban. Totuşi, ca să ne putem face treaba, avem nevoie de condiţii de lucru normale. Astfel, am fost nevoit să apelez la prietenii mei pentru a renova instituţia", a declarat pentru „Adevărul" Ion Diacov. Prim-procurorul a început marea gospodărie pe banii privaţilor chiar cu uşa de la intrarea clădirii. Veche de peste 100 de ani, uşa a fost dusă-n podul instituţiei. În locul ei a apărut una nou-nouţă, făcută identic după modelul celei vechi.

„I-AM ARĂTAT UŞA PUTREDĂ ŞI I-AM ZIS CĂ N-AM BANI"
Cel care a făcut-o pe gratis pentru procuratură este un meşter cunoscut. „I-am arătat uşa putredă şi i-am zis că nu am bani. Mi-a promis c-o să m-ajute. Şi iată, vă place ce a ieşit?", arată mândru Diacov spre uşa primită cadou. Schimbările în instituţie sponsorizate de diverşi oameni de afaceri nu s-au oprit aici. Chiar biroul lui Ion Diacov arată acum foarte bine după ce procurorul-şef a fost ajutat de cunoscutul creator de mobilă Iurie Borş să-l doteze. Astfel, Diacov s-a ales cu un birou nou, două fotolii şi o masă amenajate frumos în încăperea în care lucrează zilnic.

Tot de la Iurie Borş a primit şi biroul secretarei sale. „I-am scris recent o scrisoare de mulţumire acestui domn. Cred că este un om foarte generos. Dumnealui a făcut acest cadou Procuraturii din resursele proprii", a spus Diacov. Procurorul-şef s-a gândit şi la un spaţiu în clădire în care să lucreze liniştit chiar şi pe timp de vară. Astfel, a amenajat o terasă acoperită, lângă biroul lui, unde ţine şedinţele atunci când este foarte cald. „Am primit mai multe scaune de la un prieten din satul meu. A avut un restaurant şi l-a închis. Mi-a dat mie mobilierul", a explicat Diacov.

image

Foto: Ușa masivă făcută acum o sută de ani a fost dusă-n podul clădirii

De scurt timp, şeful procurorilor s-a apucat de renovat şi biroul adjunctului său. Evident, soluţia a fost aceeaşi. „M-am adresat patronilor firmei Supraten şi am calculat câtă vopsea îmi trebuie. Un alt prieten mi-a dat cinci muncitoare care au văruit pereţii din mai multe încăperi ale instituţiei", a mai povestit Diacov.

Valoarea reparaţiilor şi a mobilierului primit de instituţie
de la prietenii mei este de cel puţin 100 de mii de lei.

Ion Diacov
Procurorul-şef al Chişinăului

CINE ESTE ION DIACOV
Procurorul-şef al Chişinăului este vechi în meserie, dar şi în funcţii de conducere. În perioada 1999-2001, Ion Diacov a mai deţinut o dată funcţia de procuror general al Capitalei. A fost demis odată cu venirea comuniştilor la putere. Apoi, a fost transferat la Procuratura Generală, unde a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Exercitare Urmărire Penală. În noiembrie 2010, Diacov a revenit în funcţia de procuror-şef al Chişinăului, poziţie pe care se află şi acum. Acelaşi personaj este şi fratele mai mic al lui Dumitru Diacov, deputat şi preşedinte de onoare al Partidului Democrat.

„Nu mai poate fi obiectiv"

Nicolae Tricolici, directorul companiei Supraten, care, potrivit lui Diacov, a donat materiale de construcţii pentru Procuratură, susţine că a făcut astfel de gesturi şi pentru alte instituţii publice. „Am fost de mai multe ori la Procuratură. Este groaznic în ce condiţii lucrează aceşti oameni. Dacă vrem ca organele de control să fie eficiente, ar trebui să aibă condiţii de lucru normale. Am sponsorizat şi Poliţia", a declarat Nicolae Tricolici.

„ESTE VORBA DESPRE INCOMPATIBILITATE"
Conform legii privind combaterea corupţiei, oricărui funcţionar public îi este interzis să primească daruri a căror valoare depăşeşte un salariu minim. Juriştii sunt de părere că practica lui Ion Diacov este periculoasă şi împotriva muncii pe care o prestează. „Când procurorii primesc bunuri de la oamenii de afaceri, apare o datorie morală faţă de aceştia. Un procuror nu se poate expune obiectiv asupra unui dosar care-l priveşte pe un om de afaceri care i-a făcut diverse favoruri", a explicat Cristina Cojocaru, expert la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei. „Este vorba despre incompatibilitate, conflict de interese. Aceste relaţii nu pot fi obiective dacă procurorii au datorii morale faţă de oamenii de afaceri", a adăugat juristul.

" Reparaţii pe banii sponsorilor nu se practică în Procuratură.
Vă spun sigur!"

Valeriu Zubco
Procuror general

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite