Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril va oficia în această dimineaţă o slujbă în faţa Catedralei Naşterea Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima slujbă a Patriarhului Kiril, la Chișinău
Prima slujbă a Patriarhului Kiril, la Chișinău

Preafericitul Kiril a aterizat ieri la Chișinău la ora 20.15. Capul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost întâmpinat pe aeroport de către președintele interimar Marian Lupu, garda de onoare prezidențială și un sobor de 28 de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei Vladimir. La Arcul de Triumf, IPS Kiril a întâmpinat şi de premierul Vlad Filat.

UPDATE 21.05 Tedeumul în onoarea Patriarhului Kiril a luat sfârșit. În adresarea sa către credincoși, Capul Bisericii Ortodoxe Ruse a subliniat nivelul înalt de religiozitate al cetățenilor Republicii Moldova, dar și specificul țării. „Moldova are un loc deosebit în Europa, pentru că a fost mereu o verigă de legătură între două culturi și civilizații puternice - cea latină și cea slavonă. Anume aici, astăzi, sunt prezente aceste două tradiții, fără să creeze piedici de netrecut sau conflicte în viața oamenilor. Ocrotește cu grijă aceste tradiții și Biserica Ortodoxă din Moldova, prin asta accentuând originalitatea Moldovei, rolul ei aparte în viața Europei”, a menționat Patriarhul Kiril.

Patriarhul Kiril al Rusiei, în vizită la Chișinău Prima slujbă oficiată de Patriarhul Kiril la Chișinău Patriarhul Kiril al Rusiei

Click aici să vezi prima GALERIE FOTO!

Ne vom ruga pentru pace, pentru pacea civică între oameni, pentru împăcarea între cetățenii ce aparțin diferitelor partide politice și mișcări, pentru aceea ca, în ciuda diferențelor de gândire, să fie pătrată unitatea vieții poporului, deoarece anume asta este o condiție obligatorie, o garanție pentru dezvoltarea societății și a statului”, a mai spus Prefericitul Kiril.

UPDATE ora 20.50 La Catedrala „Nașterea Domnului” din centrul Chișinăului a început un Tedeum în cinstea Patriarhului Kiril. La slujbă asistă președintele interimari Marian Lupu și premierul Vlad Filat. Sute de enoriași au umplut lăcașul sfânt, iar alte câteva sute veniți să/l întâmpie pe capul Bisericii Ortodoxe Ruse au rămas afară. Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir l-a salutat pe Întâistătătorul Bisericii Ruse în limba română, după care a trecut la rusă. Ulterior, Patriarhul Kiril a adresat un mesaj de binecuvântare pentru Moldova și poporul său.

Patriarhul Kiril al Rusiei, în vizită la Chișinău Patriarhul Kiril a fost întâmpinat de premierul Vlad Filat, la aeroport Sute de moldoveni au participat la prima slujbă a Patriarhului Kiril, în capitala Republicii Moldova

Click aici să vezi cea de-a doua GALERIE FOTO!

ORA 20.25 La sosirea pe aeroport, Preafericitul Kiril a adresat un scurt mesaj de binecuvântare a poporului din Moldova. El s-a arătat bucuros să pășească pe pământul Moldovei pentru prima dată în calitate de patriarh, subliniind ospitalitatea și bunătatea moldovenilor, de care s-a bucurat în vizitele anterioare.

„Este clar că imaginea spirituală, culturală, morală a poporului s-a format sub influența enormă a Bisericii Ortodoxe, care a fost biserica ocrotitoare a poporului, l-a ajutat să reziste în cele mai grele condiții istorice, să se păstreze ca națiune, să-și păstreze cultura, limba. Să dea Domnul ca și în continuare să se dezvolte pașnic și armonios viața Moldovei și a poporului său, să poată învinge greutățile pe care ni le dă uneori Domnul, pentru a ne face să fim mai înțelepți, mai puternici, mai prietenoși, capabili să înțelegem ce înseamnă solidaritatea și unitatea unui popor. Din toată inima îi doresc Moldovei înflorire și mă bucur sincer pentru posibilitatea de a păși pe pământul acestei țări și să mă rog pentru poporul ei. Dumnezeu să vă binecuvânteze!", a menționat Patriarhul Kiril.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Capul Bisericii Ortodoxe Ruse este însoțit în vizita sa la Chișinău de circa 60 de persoane, printre care bucătarul și medicul personal. Patriarhul Kiril va fi cazat la Reședința de Stat, rezervată celor mai înalți oaspeți ai țării. Securitatea pe timpul vizitei este asigurată de către angajați ai Serviciului Federal Rus de Securitate, dar și de 2.400 de polițiști moldoveni.

Mâine, Preafericitul Kiril va oficia o liturghie în aer liber în scuarul Catedralei Mitropolitane, va binecuvânta mai multe perechi de tineri căsătoriți, va merge să depună flori la Memorialul „Eternitate”. Apoi va fi decorat de către președintele interimar al Moldovei, Marian Lupu, cu cea mai înaltă distincție de stat, Ordinul Republicii. După prânz, Patriarhul Kiril va vizita Mănăstirea Curchi din raionul Orhei. Luni, capul Bisericii Ortodoxe Ruse va vizita Spitalul Oncologic din Chișinău și va lua prânzul împreună cu premierul Vlad Filat în beciurile de la Cricova.

Vizita Patriarhului Kiril a fost calificată drept una „cu tentă politică” de către Mitropolitul Basarabiei Petru, subordonat canonic Patriarhiei Române. Acesta a criticat însă intențiile unor partide extraparlamentare și a unor grupuri de persoane de a protesta duminică împotriva vizitei Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite