UPDATE Proces stalinist la Tiraspol: Ernest Vardanean cere îndurare lui Smirnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Ernest Vardanean, condamnat de regimul de la Tiraspol la 15 ani de puşcărie pentru „spionaj" şi „înaltă trădare", cere să fie graţiat de Igor Smirnov, „preşedintele" aşa-numitei republici moldoveneşti nistrene. Cel puţin aşa susţine agenţia oficială de la Tiraspol, „Olvia-press", care a publicat cererea de graţiere pe care ar fi adresat-o Vardanean liderului transnistrean.

În solicitare, scrisă de mână, semnatarul spune că îşi recunoaşte pe deplin vina de a fi colaborat cu Serviciul de Informaţie şi Securitate al Republicii Moldova, menţionând că ar fi făcut-o în urma presiunilor psihologice şi a ameninţărilor exercitate asupra sa de agenţii de la Chişinău.

„Stimate Igor Nicolaevici, îmi cer iertare de la dvs., iar în persoana dvs. de la tot poporul transnistrean pentru faptul că timp de nouă ani, împotriva voinţei şi a convingerilor mele, am colaborat cu SIS în detrimentul Transnistriei", se menţionează în demers. Autorul spune că regretă profund ceea ce a făcut şi dă asigurări că nu va mai repeta „greşeala fatală". El apreciază drept „întemeiată şi corectă" sentinţa prin care a fost condamnat de instanţele de la Tiraspol la 15 ani de închisoare, dar solicită să fie graţiat, ţinând cont şi de faptul că are la întreţinere soţia şi doi copii mici, o mamă în vârstă şi o soră minoră.

Remuşcări şi regrete

„Stimate Igor Nicolaevici! Vă rog să aveți încredere în sinceritatea remuşcărilor mele şi, în calitate de gest de umanitate, vă rog să mă grațiați, oferindu-mi şansa de a reveni la o viaţă normală spre binele familiei mele și în interesul poporului transnistrean", se încheie scrisoarea care ar fi fost adresată de Ernest Vardanean liderului transnistrean. Demersul este datat cu 17 decembrie, adică o zi după ce aşa-numita Curte Supremă de la Tiraspol a emis sentinţa prin care jurnalistul Ernest Vardanean a fost condamnat la 15 ani de ani de închisoare cu regim sever.

Sentinţa a fost dur criticată, ca fiind nelegală şi abuzivă, de către autorităţile de la Chişinău şi numeroase asociaţii ale societăţii civile, inclusiv organizaţii de media din Republica Moldova şi din străinătate, care au cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a ziaristului.

Soţia lui Vardanean a citit scrisoarea pe Internet
 
Irina Vardanean, soţia jurnalistului, a declarat pentru „Adevărul“ că a aflat despre existenţa acestei scrisori din Internet, dar, totodată, speră ca în urma acestui demers soţul său să fie graţiat de Igor Smirnov. Ea a spus că urmează să adreseze o cerere către instanţele de la Tiraspol pentru a obţine o întrevedere cu soţul său.

Reacţia Consiliului Europei
 
"Consiliul Europei este preocupat în modul cel mai serios de soarta jurnalistului Ernest Vardanean, precum şi de circumstanţele în care s-a desfășurat procesul şi condamnarea foarte dură aplicată acestuia de către regiunea transnistreană a Republicii Moldova". Maud de Boer-Buquicchio, Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite