O firmă din România pune în pericol viaţa locuitorilor din Giurgiuleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma SC Lescaci Com SRL care i-a amenajat apartamentul unei rude a ministrului român al Mediului Laszlo Borbely primind în schimb lucrări în domeniul amenajărilor hidrotehnice, i-a lăsat de izbelişte în calea viiturilor pe localnicii din comunele Şiviţa din judeţul Galaţi şi Giurgiuleşti din Republica Moldova.

O lucrare hidrotehnică, începută în 2008 şi încă nefinalizată, trebuie să protejeze de inundaţii două localităţi, Şiviţa din judeţul Galaţi şi Giurgiuleşti din Republica Moldova.
Societatea Lescaci a primit pentru aceste amenajări 2,3 milioane de euro de la bugetul de stat al României cu toate că nu şi-a terminat treaba, anunţă Adevărul.

Lucrări abandonate

Astfel în octombrie 2008, SC Lescaci SRL a câştigat contractul pentru îndiguirea râului Prut, pe sectorul Brateşul de Jos, din judeţul Galaţi, în valoare de 2.307.078 de euro, participând la o licitaţie deschisă. După ce a executat lucrările în proporţie de 70-80% , le-a abandonat. Administratorul firmei nu a fost tras la răspundere nici în ziua de azi. Firma Lescaci SRL, din Satu Mare, este una şi aceeaşi care a intrat în atenţia procurorilor sub suspiciunea că angajaţii acesteia ar fi efectuat lucrări de amenajare interioară la un apartament din Bucureşti în valoare de 20.000 de euro, aparţinând unei rude a ministrului român al Mediului, Lazlo Borbely, în schimbul obţinerii unor contracte publice.

Întârzieri nejustificate

Termenul de execuţie pentru îndiguirea de la Brateşul de Jos era de doi ani, deci trebuia finalizată în 2010, dar lucrarea n-a fost terminată nici până astăzi. „Îndiguirea era clar necesară, dar ea nu s-a executat în parametrii proiectaţi. Sunt puncte critice în dig, care trebuiau întărite, iar în unele zone cota coronamentului este mai mică cu 50 până la 70 de centimetri faţă de cât ar fi fost normal", a declarat pentru "Adevărul" subinginerul Gheorghe Bunea din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi.

Fără apărare în calea viiturilor

Conform contractului de execuţie a lucrării, firma SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş era obligată să refacă digul de la Brateşul de Jos, să consolideze malul râului Prut şi să realizeze taluzuri pe o suprafaţă de 135.000 de metri pătraţi. Lucrarea a fost executată doar parţial, iar în anul 2010, popu­laţia din satul gălăţean Şiviţa şi localitatea Giugiuleşti din Republica Moldova a fost, luni de zile, în pericol de a rămâne fără case şi culturi agricole pentru că digul nu fusese înălţat suficient. A fost nevoie ca specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi să îi someze pe reprezentanţii firmei SC Lescaci Com SRL să finalizeze lucrarea la care se angajaseră. Aceştia au reluat lucrările însă pentru scurt timp.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite