UPDATE Nepotul lui Voronin, fost șef al Securității moldovene, răpit, sechestrat şi torturat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate
Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate

Artur Reşetnicov, fostul director SIS (Serviciul de Informaţii şi Securitate) din Republica Moldova şi mâna dreaptă a ex-preşedintelui comunist Vladimir Voronin a fost răpit, sechestrat şi torturat noaptea trecută de către persoane necunoscute.

ORA 14.00 MAI a deschis un dosar de urmărire penală în cazul presupusului atac asupra fostului director al SIS, Artur Reşetnicov. Poliţia investighează mai multe piste, inclusiv posibilitatea că ar fi o înscenare. Persoanele care l-au răpit pe fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Artur Reşetnicov, riscă între 4 şi 10 ani de închisoare, potrivit ministerului Afacerilor Interne (MAI).

ORA 13.45 În cadrul unei conferinţe de presă, organizate ad-hoc, Mark Tkaciuk, reprezentant de vază al Partidului Comuniştilor, pe lista electorală a căruia candidează Artur Reşetnicov,  a declarat că ”actuala guvernare intenţionează să falsifice rezultatele alegerilor din 28 noiembrie şi să organizeze o lovitură de stat”.  Acesta şi-a exprimat speranţa că ”atacul asupra lui Reşetnicov va pune capăt nepăsării structurilor europene faţă de fărădelegile din Republica Moldova”.

„În Republica Moldova a fost instaurat un regim criminal, care se află în agonie. Astfel de practici, cum ar fi răpirea unui candidat la funcţia de deputat, nu au fost înregistrate în ultimii 20 de ani”, a spus candidatul pe listele PCRM, Serghei Sârbu, în cadrul conferinţei de presă.

ORA 13.30 O persoană, care din motive de securitate poartă o mască pe faţă, postat lângă uşa salonului de spital, care s-a prezentat drept angajat SIS, a declarat pentru ”Adeăarul” că orice angajat al Serviciului de Informaţii şi Securitate, fost sau actual, are dreptul să fie internat la Policlinica SIS din Chişinău, însă actulul director SIS, Gheorghe Mihai, a interzis internarea lui Reşetnicov în spitalul SIS, fiind vorba astfel de o ”răfuială politică”.

ORA 13.15 Ex-directorul SIS, Valeriu Pasat, a declarat pentru publicaţia ”Ziarul de Gardă” că răpirea lui Artur Reşetnicov nu este altceva decât un scenariu de genul răpirii lui Vlad Cubreacov, fost deputat al Partidului Popular Creştin Democrat. ”Comuniştii văd că pierd şi au decis să recurgă la alte metode, dar au pregătit destul de prost operaţiunea. Cine-şi poate imagina că Reşetnicov poartă cu el în geantă sau sub pernă ”material compromiţătoare” împotriva lui Voronin. Împotriva lui Voronin compromat nu trebuie căutat, totul se vede pe faţa lui”, a mai spus Valeriu Pasat.

ORA 12.40 La insistența rudelor, Artur Reșetnicov a fost transferat la Spitalul nr.4.

ORA 12.10 Artur Reșetnicov a fost vizitat de către Gheorghe Papuc, fostul Ministru de Interne.

ORA 11.55 Artur Reșetnicov a fost vizitat de către Vitalie Parlog, fostul Ministru al Justiției, care a declarat că ceea ce se întâmplă în Moldova este oribil și nu este specific unui stat democrat.

ORA 11.15 Medicii Spitalului de Urgentă din Chișinău au declarat pentru "Adevărul" că viaţa lui Reșetnicov se află în afara oricărui pericol.

"Starea pacientului este relativ satisfăcătoare. Artur Reșetnicov a suferit traumatism cranio-cerebral și comoție cerebrală. Se fac investigații paraclinice după care, în funcție de starea pacientului, va fi prescris tratamentul", susține Marina Țion, medic neurochirung. Pacientul va fi internat timp de 4 zile. Au fost luat probe pentru alcoolemie, iar rezultatele vor fi cunoscute în următoarele 24 ore.

La ușa salonului unde este internat Artur Reşetnicov, se află în prezent circa de 10 persoane, printre care soția, fratele victimei, dar și prietenii acestuia.
Aceștia nu permit accesul ziariștilor la fostul ţef al serviciilor secrete din Republica Moldova.

Candidat pe listele electorale pentru alegerile parlamentare din 28 noiembire, comunistul Reșetnicov a fost răpit chiar din centrul orașului, sechestrat și torturat pentru a da mai multe informații compromițătoare despre Vladimir Voronin.

"Reșetnicov a fost atacat de persoane necunoscute, fiind bătut brutal. Acesta are numeroase leziuni, inclusiv în zona capului. Candidatul PCRM a fost găsit de către soția sa în apropierea casei unde acesta locuiește", informează serviciul de presă al formațiunii.

Artur Reşetnicov a declatrat pentru presă: "Am fost răpit în centrul orașului, bătut, urcat în mașina și legat cu cătușe, dus într-o direcție necunoscută, într-o clădire. M-au torturat și au înscenat împușcarea în ceafă ca să mă convingă să dau informații compromițătoare despre Vladimir Voronin. M-au lăsat în stradă cu mâinile și ochii legați". Vladimir Voronin a declarat că lui Reşetnicov i-au fost injectate substanţe psihotrope.

Artur Reșetnicov, fostul director SIS, este internat în stare gravă la Spitalul de Urgență din Chișinău, secţia Neurochirurgie.

Pe parcursul nopţii, salonul fostului director SIS a fost păzit de către reprezentanţii PCRM. Liderul formaţiunii, Vladimir Voronin, a declarat că acest atac este o încercare de a-i intimida pe comunişti.

Poliţia investighează cazul.

Cine este Artur Reşetnicov?

Artur Reşetnicov s-a născut pe data de 11 noiembrie 1975, în oraşul Ocniţa. Este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. În perioada 1997-2001 a fost lector universitar, activând în paralel şi în calitate de avocat.

În 2001 a fost angajat  în Aparatul Preşedintelului Republicii Moldova, exercitând  funcţiile de şef al Direcţiei generale, consilier pe probleme juridice, şef al Direcţiei drept şi relaţii publice.

La data de 1 noiembrie 2007, prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova acesta a fost numit în funcţia de Director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova pe o perioadă de cinci ani.

În 2008, a fost decorat de şeful statului cu ordinul „Credinţă Patriei”.

Pe 25 septembrie 2009,printr-o decizie a Parlamenmtului a fost eliberat din funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate.
Artur Reşetnicov este acuzat de actuala conducere a SIS că a dat indicaţia de a fi nimicite informaţiile operative despre evenimentele din 7 aprilie 2009.

Presa de la Chişinău a scris că Reşetnicov ar fi chiar unul dintre nepoţii de gradul doi ai lui Vladimir Voronin. De asemenea, mass-media a mai scris că acesta ar avea relaţii strânse cu Moscova, motiv pentru care a fost propulsat în funcţia de şef al SIS la vârsta de numai 32 de ani.

Colonelul Valentin Dediu, vice-director SIS, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că în perioada în care Artur Reşetnicov a fost directorul serviciilor secrete moldovenşti, instituţia a fost supusă unei campanii de triere a lucrătorilor. „În aceşti ani, mai mulţi ofiţeri, buni profesionişti, au fost înlăturaţi din funcţii şi înlocuiţi de persoane loiale conducerii comuniste”.

Este căsătorit şi are un fiu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite